Bosniens bödel gripen

Publicerad 2011-05-27

Den efterlyste bosnienserbiska överbefälhavaren Ratko Mladic har gripits efter nästan 16 års efterspaningar. Han gömde sig på en gård i Serbien. Mladic är bland annat misstänkt för att ha beordrat mordet på omkring 8000 muslimer i staden Srebrenica.

Enligt uppgifter som cirkulerat i media både i Sverige och utomlands var det ett anonymt tips som ledde till gripandet. Mladic omhändertogs på torsdagsförmiddagen av polis på sin kusins gård, åtta mil norr om Belgrad.

Vid gripandet hittade polisen två skarpladdade vapen, men Mladic ska inte ha gjort något motstånd.

Ratko Mladic är mest känd för att ha lett de bosnienserbiska styrkor som genomförde massakern av den muslimska befolkningen i Srebrenica i juli 1995. Han var också med och bombade både Sarajevo och Dubrovnik.

EU:s utrikeschef kallade gripandet för "en chans för rättvisa". Sveriges utrikesminister Carl Bildt skrev på Twitter att ett mörkt kapitel i Europas historia nu kan läggas till handlingarna samtidigt som utvecklingen i västra Balkan kan fortsätta.

Mladic, som hunnit fylla 69, uppges vara i så dåligt fysiskt och psykiskt skick att förhören med honom fick avbrytas på torsdagskvällen. Åklagaren som leder till förhören menar dock, enligt nyhetsbyrån AP, att det bara är taktik från Mladics sida för att fördröja rättsprocessen.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro