Sajten Avpixlat riskerar polisanmälas

Publicerad 2011-12-08

Den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat riskerar att polisanmälas av Datainspektionen. Det efter att sajten tagit över en kritiserad hemsida där domar från migrationsdomstolen publiceras.

-Vi ska ha en intern diskussion kring det här och hur vi ska agera, säger Jonas Angvall, jurist på Datainspektionen till Expo.se.

Det är sajten Migileaks som nu återuppstår efter att bloggen Avpixlat tagit över den. Migileaks lades ned för drygt en vecka sedan efter att flera personer anmält den till Datainspektionen, som i sin tur övervägde att göra en polisanmälan. På Migileaks hängs personer ut, som av Migrationsdomstolen beviljats uppehållstillstånd, med namn, personnummer och adress.

Datainspektionen tittar främst på om sajten bryter mot personuppgiftslagen.

- I många av de här domarna så finns det integritetskänslig information och det är klart att vi är bekymrade över det här, säger Angvall.

På avpixlat menar man att integritetsperspektivet inte påverkat deras beslut att publicera personuppgifter:

"Avsikten med dessa publiceringar är inte att 'hänga ut' enskilda asylsökande men i de fall dessa har fått uppehållstillstånd på uppenbart felaktiga grunder och genom eget bedrägligt förfarande väger hänsyn till deras integritet förhållandevis lätt."

Jonas Angvall säger att de är bekymrade över hemsidan och att Datainspektionen ska ha ett möte på måndag där Avpixlat och Migileaks ska diskuteras. I början av nästa vecka kommer ett besked om de blir aktuellt med en polisanmälan.

Det har tidigare framkommit att personer vars migrationsdomar publicerats av Migileaks har utsatts för hot.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro