110222_nd_464.jpg

Homosexualitet är "värre än att förlora en arm eller ett öga" för individen, skriver Mattias Karlstrand på Nationaldemokraternas hemsida. Foto: Expo

Homosexualitet en sjukdom enligt nämndeman

Publicerad 2011-02-25

Homosexualitet är en sjukdom, skriver Nationaldemokraternas nämndeman Mattias Karlstrand på partiets hemsida. Hans kollega Sanna Hill vill inte svara på frågor från TV4 om Förintelsen ägt rum eller inte.

Läs mer


Sanna Hill och Mattias Karlstrand röstades in som nämndemän i Södertälje tingsrätt i slutet av förra året. I torsdags intervjuades de av TV4 och skriver själva på Nationaldemokraternas hemsida om frågorna som ställdes.

Sanna Hill skriver att hon fått frågan om huruvida hon tror att Förintelsen ägt rum. En fråga som hon besvarade med "inga kommentarer".

Karlstrand skriver å sin sida att han anser att homosexualitet är en sjukdom:

"Nationaldemokraterna som parti anser att homosexualitet, liksom samtliga sexuella läggningar som förhindrar en normalkärnfamiljs bildning, innebär ett handikapp för den drabbade individen. Det är förmodligen ett av de värsta handikappen, värre än att förlora en arm eller ett öga, eftersom en familj troligen är det högsta en människa kan önska sig."

Expo har tidigare rapporterat om sverigedemokraten Erik T Johansson som fick sparken från sin nämndemannapost vid Värmlands tingsrätt, bland annat ett homofobiskt uttalande. Han har överklagat beslutet till överklagandenämnden för nämndemannaärenden som väntas komma med ett avgörande i mars.

- Det är väldigt få fall som går till nämnden, så det blir intressant att se hur de ställer sig till det här. Deras avgörande kommer att bli praxis, sa Örjan Hägglund vid Domstolsverket tidigare i veckan.

Mattias Karlstrand skriver i slutet av sin text att han ser fram emot en diskussion om "man som politiker och nämndeman har yttrandefrihet i Sverige eller inte."
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro