Islamistorganisation förbjuds i England

Publicerad 2011-11-11

Englands inrikesminister Theresa May meddelade på torsdagen att den homofobiska och antisemitiska islamistorganisationen Muslims Against Crusades förbjuds. Förbudet innebär bland annat att medlemskap i organisationen blir olagligt.

Muslims Against Crusades har flera gånger väckt uppmärksamhet. Ett exempel är förra årets högtidlighållande av stilleståndsdagen då offren för världskrigen hedras. Organisationen brände vallmosymboler utanför Royal Albert Hall i London. Aktionen väckte starka reaktioner eftersom vallmon är en symbol för de soldater som stupade i världskrigen. Innan aktionen hade Muslims Against Crusades publicerat en video på sin hemsida. I den påstår predikanten Abu Ubaidah att det finns en "sionistisk allians" som bedriver korståg i Somalia, Iraq, Afghanistan och Yemen, rapporterar The Telegraph.

Även inför fredagens högtidlighållande av stilleståndsdagen annonserade Muslims Against Crusades att de tänkt störa manifestationen.

Islamistorganisation har också hotat det engelska parlamentet på sin hemsida. I ett uttalande uppmanade de politikerna att minnas vad som hände den förre Labourministern, Stephen Timms, som knivhöggs. Gärningskvinnan förklarade attacken med att hon ville hämnas att Timms röstat för Englands deltagande i Irakkriget.

När den konservativa parlamentsledamoten Mike Freer skulle föreläsa i en moské i norra London i oktober möttes han av supportrar till Muslims Against Crusades som kallade honom en "judisk homosexuell gris". De skrek även att "bögar som han inte är välkomna i Allahs hus", rapporterar The Daily express.

Förbudet börjar gälla på fredagen och innebär att det är olagligt att vara medlem i organisationen och att arrangera sammankomster till stöd för guppen eller att använda sig av symboler som förknippas med organisationen.

"Muslims Against Crusades är enbart ett annat namn för en organisation som redan är förbjuden och har funnits under flera olika namn som Al Ghurabaa, The Saved Sect, Al-Muhajiroun och Islam4UK. Organisationen förbjöds 2006 på grund av att den glorifierar terrorism och vi är tydliga med att de inte ska få fortsätta bedriva dessa aktiviteter bara genom att byta namn", kommenterar inrikesministern Theresa May, enligt the Guardian.

När den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab studerade i Bredfordshire hade han kontakter med Muslims Against Crusades enligt uppgifter från den engelska antirasistiska organisationen Hope not Hate.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro