Lega Nord: använd vapen mot flyktingar

Publicerad 2011-04-14

Omkring 25.000 flyktingar från nordafrika har sen januari flytt till ön Lampedusa i södra Italien. Nu säger två politiker från det högerpopulistiska Lega Nord att Italien bör ta till vapen för att skydda sig mot "invasionen".

Det var i ett uttalande i italienska medier som den biträdande transportministern och Lega Nord-politikern Roberto Castelli förklarade att Italien måste skydda sig mot "invasionen".

- Problemet har blivit så ofattbart stort att vi måste fråga oss om vi behöver ta till vapen, sa han enligt Deutsche Welle.

Åsikterna upprepades av Francesco Speroni, en partikollega till Castelli som sitter i Europaparlamentets justitieutskott. Alla till buds stående medel borde användas för att förtrycka tillströmningen av människor "som kränker Italien och hennes regler".

- Europa använder vapen på samma sätt i Libyen. Jag förstår inte varför vapen inte kan användas i ett fall och sen inte i ett annat, sa Speroni enligt Deutsche Welle.

Lega Nord är sedan november förra året en viktig del i premiärminister Silvio Berlusconis regering efter att flera ledamöter lämnat regeringen i protest mot Berlusconis ledning. Idag är Berlusconi beroende av stöd från Lega Nord för att kunna fortsätta att styra landet.

Ön Lampedusa har tidigare besökts av Marine Le Pen, partiledare för franska Front National. Hon ställde då krav på att europeiska örlogsfartyg "under värdiga former" skulle skicka tillbaka flyktingarna till därifrån de kom.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA