Mord används som högerextrem propaganda

Publicerad 2011-04-04

Mordet på den 27-åriga Elin Krantz har blivit den svenska extremhögerns senaste propagandavapen. På nätet sprids bilder av kvinnans sargade kropp och högerextremisterna menar att hon dödades för att hon var svensk.

Anders Leander, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Mönsterås, är en av dem som bloggat om mordet på den 27-åriga kvinnan. Med meningen "Negervåldtäkten på den 27-åriga Elin Krantz fortsätter" inleder han sin text.

"Våldtäkter och mord på enskilda människor kommer att hända igen" och anledningen är, fastslår Leander, att "våra politiker och media" vill ha det så.

Längre ner på bloggen har Leander publicerat bilder ur polisens förundersökning som visar hur 27-åringens kropp såg ut när polisen kom till platsen. Bilderna har spridits på nätet de senaste dagarna. En av sidorna som länkat till den är den nazistiska nyhetssajten Nationell.

Den inom högerextrema kretsar ofta citerade skribenten bakom pseudonymen Julia Caesar går så långt som att beskriva mordet som "politiskt". Detta i en krönika på den högerextrema bloggen Snapphanen. Skribenten vill göra gällande att den 27-åriga kvinnan mördades för att hon var svensk.

Kammaråklagare Stina Lundqvist är den som drivit åtalet mot den misstänkte gärningsmannen. Hon säger att hon inte förstår hur mordet skulle kunna vara politiskt.

Har 23-åringen gett sig på kvinnan för att hon var etnisk svensk?

- Nej, det finns ingenting som tyder på det, säger Stina Lundqvist.

Mordet skedde i Göteborg i slutet av september förra året. Den misstänkte gärningsmannen ska ha följt efter den 27-åriga kvinnan när hon steg av spårvagnen. Sen ska han ha utsatt henne för en grov våldtäkt innan han dödade henne.

Rättegången mot mannen har hållits i Göteborgs tingsrätt. Dom faller den 8 april.

Föreställningen att "svenskar" är utsatta för etnisk diskriminering och rasism är vanlig inom extremhögern och Sverigedemokraterna. Det sistnämnda har drivit kampanjen "Stoppa svenskfientligheten" på Facebook. Sidan, där SD-riksdagsmännen Erik Almqvist och William Petzäll är administratörer, innehåller bland annat länkar till nazistiska bloggar och inlägg som uppmanar till våld mot brottslingar.

Även de till Sverigedemokraterna närstående sajterna Politiskt inkorrekt och Fria Tider har skrivit om mordet och på söndag arrangerar Sverigedemokratisk ungdom en demonstration mot just "svenskfientligheten" i landet.

Expo har sökt Anders Leander för en kommentar. Expo har även varit i kontakt med en företrädare för sajten Nationell som inte velat svara på några frågor.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA