110521_bjorn_cederstrom_464_01.jpg

Björn Cederström, som tidigare drivit Nationalsocialistiska Svenska Arbetarpartiet, var initiativtagare till mosképrotesten. Foto: David Lagerlöf/Expo

Mosképrotest i Göteborg

Vid en högerextrem mosképrotest i Göteborg på lördagen sa en talare att vi måste vara beredda på inbördeskrig. Vid sammankomsten påstods även Sverige vara "koloniserat av araber och muslimer". Representanter från brittiska organisationen EDL var på plats.

Nationaldemokraterna demonstrerade tillsammans med nazistorganisationen Försvarskåren Sveriges självförsvar mot öppnandet av en moské på Hisingen i Göteborg. Totalt samlade de drygt 120 personer.

Initiativtagare till demonstrationen var Försvarskåren Sveriges Självförsvar som leds av Björn Cederström. Högerextremisterna möttes upp en bit bort från den nybyggda moskén nedanför Ramberget för att tillsammans tåga mot byggnaden.

Samtidigt hade över 700 motdemonstranter samlats. Men det blev inga konfrontationer mellan dessa då polisen höll demonstranterna åt med kravallstaket och polisfordon.

Talade om "inbördeskrig"
110521_bjorn_cederstrom_232_02.jpgBjörn Cederström varnade för inbördeskrig. Foto: David Lagerlöf/Expo
Björn Cederström talade om att muslimer tvingar "infödda att fly" och att "vi måste vara beredda på att ett inbördeskrig kan ske mellan infödda och invandrare".

Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson avslutade demonstrationen med att påstå att Sverige är "koloniserat av araber och muslimer" och skanderade "araber och muslimer åk hem".

Nationaldemokraternas Daniel Spansk talade om den "svenska särarten".

– Till största delen vill vi ha ett homogent samhälle, jag tror att med stor uppmuntran kan vi få folk att åka hem, en afrikan kan aldrig bli svensk lika lite som jag kan bli afrikan, sa Daniel Spansk till Expo efter talen.

EDL på plats
Förutom representanter från Nationaldemokraterna och Försvarskåren Sveriges Självförsvar var en liten delegation från den antimuslimska gruppen English Defence League (EDL) på plats. Detta trots att EDLs svenska motsvarighet Swedish Defence League inte tillåtits delta på demonstrationen, då de enligt arrangörerna är för "sionistiska".

110521_antimoske_edl_232_01.jpgRepresentanter från den brittiska antimuslimska organisationen EDL var på plats. Foto: David Lagerlöf/Expo
Ronnie England, som en EDL-representant uppgav sig heta, sa till Expo att EDL inte ser några problem med att inledningsvis demonstrera tillsammans med nazister.
– Men när organisationen har växt kommer vi att utesluta alla nazister, säger han.

Massiv polisinsats
Det var den största poliskommenderingen i Göteborg sen kravallerna kring EU-toppmötet 2001.
– Eftersom grupper uttalat att de är beredda att ta till våld har vi motiverat en så stor insatts, säger polisens presstalesman Ulla Brehm, som inte vill gå in på vilka dessa grupper skulle vara.

På sina håll blev dagen stökig, polisen omhändertog ett 30-tal motdemonstranter och en handfull personer har gripits för våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp, enligt polisens presstalesman Jan Strannegård. Men trots det är han nöjd med att de tillståndsgivna demonstrationerna kunde genomföras.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA