Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Polisen i Göteborg samlar styrkorna för att bemöta de ordningsstörningar som väntas uppstå i samband med demonstrationen på lördag. De har bland annat begärt förstärkning från Skåne.

– Det stämmer att det har kommit en begäran. Vi kommer att skicka dit folk, säger Lars-Håkan Lindholm vid polisen i Malmö.

Huvudarrangör för den antimuslimska demonstrationen är Försvarskåren Sveriges Självförsvar. Under parollen "Rädda Sverige nej till moské" försöker de samla sina supporters i Göteborg. Vid sidan om Försvarskåren har polisen även gett tillstånd till två antirasistiska demonstrationer.

– Dialog är vårt bästa verktyg just nu. Hela vår polistaktik går ut på att vara kommunikativa, att underlätta för demonstranterna att föra ut sitt budskap. De säger att de är fredliga, men med 30 års erfarenhet vet jag att vi inte kan ta höjd för det, säger polisens kommenderingschef Lars Klevensparr till tidningen GT.

Bakom Försvarskåren står Björn Cederström, en 63-årig man bosatt i Östergötland. Expo har tidigare avslöjat att han drivit det numera avsomnade Nationalsocialistiska Svenska Arbetarpartiet vid sidan om sitt dåvarande engagemang som förtroendevald i pastoralrådet i Katolska kyrkan i Linköping.

– Jag har ingen kommentar, säger Björn Cederström när Expo kontaktar honom.

Enligt tillståndet som Cederström fått av polisen ska han tillhandahålla 40 demonstrationsvakter med varselvästar för att bistå polisen i sitt arbete med att hålla ordning på platsen.

Medarrangörer är det södertäljebaserade högerextrema partiet Nationaldemokraterna med deras partiledare Marc Abramsson i spetsen. Att de deltar vid sidan av Cederströms Försvarskår visar partiets närhet till den öppet nazistiska miljön i Sverige.

Inledningsvis stod även Swedish Defence League, SDL, som medarrangör för lördagens demonstration. De blev avstängda i samband med att Cederström och Försvarskåren klassade dem som "sionistiska". I alla fall om man ska tro Försvarskårens utsagor.

Swedish defence league framstår idag som ett mycket löst sammansatt nätverk baserat på sin engelska systerorganisation English Defence League. De senare har arrangerat stora antimuslimska demonstrationer i England. SDL har i dagsläget betydligt färre anhängare än EDL och det är oklart om organisationen har någon formell ledning. Inofficiell talesperson är den före detta sverigedemokraten Isak Nygren.

Samtidigt som demonstrationen ska hållas kommer också löpartävlingen Göteborgsvarvet att genomföras. Löprundan går förbi moskén.

Ämnen i artikeln