Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För Nationaldemokraterna och den naziinfluerade "Försvarskåren Sveriges Självförsvar" är samarbete inget problem. ND har under många år närmat sig den öppet nazistiska miljön i Sverige. Idag är antisemitiska konspirationsteorier ett vanligt inslag i partiet.

Men ND och Försvarskårens extrema åsikter stänger ute aktörer som söker ett bredare stöd. Swedish Defence League, SDL, som av både ND och Försvarskåren betraktas som judeinfluerad, det vill säga "sionistisk", har sparkats ut från arrangörsgruppen. I alla fall om man ska tro Försvarskårens propaganda. Samtidigt säger talespersonen för SDL, Isak Nygren, i en intervju i Sveriges radio att Nationaldemokraterna har en "tvivelaktig bakgrund".

Resultatet blir att de antimuslimska demonstranterna som inte tror på antisemitiska konspirationsteorier måste göra ett val. Frågan är om de har överseende med den paranoida retoriken som arrangörerna dras med eller om de väljer den marginellt öppnare, men mer inom miljön isolerade, SDL?

Att ge sig på muslimer öppnar för stöd support men utgör samtidigt ett problem för de som vurmar för sitt paranoida motstånd mot judarnas makt i Sverige. De kan helt enkelt inte släppa in vem som helst i leden utan att göra avkall från sina principer.

Ämnen i artikeln