101104_jomshof_464_1.jpg

Sverigedemokraternas Richard Jomshof säger att en grupp kring Stig Werner lämnade partiet i Karlshamn efter helgens årsmöte. Han tillbakavisar uppgifter om massavhopp. Foto: Expo

Nya turer i Blekingebråket

Efter Expos artikel om avhoppen och konflikterna inom Sverigedemokraterna i Blekinge har partiets riksorganisation tillbakavisat uppgifterna. Klart är dock att distriktet skakas av en djup konflikt.

Fem politiker har lämnat sina politiska uppdrag i Karlshamn, två är kvar, uppgav den avhoppade sverigedemokratiske gruppledaren Stig Werner för Expo tidigare i veckan. Uppgifterna bekräftas av kansliet på kommunhuset i Karlshamn.

Stig Werner och Kennet Björnekrans lämnar Sverigedemokraterna men sitter kvar som politiska vildar i kommunfullmäktige. Annette Kennartsson lämnar sitt uppdrag i Barn- och ungdomsnämnden. Kristina Werner lämnar Omsorgsnämnden och Ewa Andersson har sen tidigare tackat nej till en plats i fullmäktige.

Werner sa till Expo att endast två personer var kvar i Karlshamns kommun, något riksdagsledamoten Richard Jomshof tillbakavisar.

- Det var en krets kring Stig Werner som lämnade partiet, men det finns fler personer kvar inom kommunen, bland annat ersättare som är på väg in i fullmäktige, säger Richard Jomshof.

Expo uppgav också att hälften av de aktiva medlemmarna lämnat partiet i Sölvesborg. Uppgifterna baserades på uttalanden från personer med insyn i Sverigedemokraternas arbete i Blekingedistriktet. Flera personer ska ha tågat ut från årsmötet i protest mot mötesformen men ska i efterhand ha valt att stanna kvar som medlemmar i partiet, enligt de källor Expo har varit i kontakt med.

Ingvar Karlsson, kontaktperson för Sverigedemokraterna i kommunen, säger att medlemmarna är kvar i partiet. Han förklarar också att det inte finns någon intern konflikt.

- Vi har en bra sammanhållning här i Åkessons hemkommun, eventuellt var det en person som skulle hoppa av, men jag vet inte hur det blir med det, säger Ingvar Karlsson till Expo.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA