Politiker mål för nazistisk lobbygrupp

Publicerad 2011-01-11

Riksdagsmän och kommunpolitiker blir målet för lobbygruppen Sanguis. Rickard Pekkarinen från nazistiska Svenskarnas parti ligger bakom den nystartade nätsajten.

Den nazistiska lobbygruppen Sanguis presenterades i måndags. Bakom organisationen står Rickard Pekkarinen från det nazistiska Svenskarnas parti. På sin webbplats presenterar sig Sanguis dock vagt, som "en grupp unga människor som har tröttnat på att bli förbisedda av politikerna".

Inför lanseringen av Sanguis har svenska riksdagsledamöter fått ta emot flera mejl från personer som säger sig vara oroade över att halalslakt ska tillåtas i Sverige. Mejlet är standardiserat, kopierat från Pekkarinens privata blogg och endast avsändaren skiljer sig åt.

Syftet med lobbyismen är enligt Pekkarinen att övertyga enskilda politiker att rösta "för eller mot i frågor som ligger i vårt intresse."

Organisationens första officiella kampanj blir enligt nätsajten att få så många som möjligt att lämna in medborgarförslag till kommuner med uppmaningar att upphandla närproducerade varor och tjänster.

I samband med lanseringen av organisationen presenterades Sanguis på Svenskarnas partis nättidning Realisten.

I en kommentar till Expo skriver Rickard Pekkarinen att han inte vill att Sanguis ska ses som en nazistisk organisation. Han menar att projektet är till för "nationalister som vill hjälpa till att påverka politiken".

Rickard Pekkarinen har ett långvarigt förflutet inom Svenskarnas parti som tidigare kallades Nationalsocialistisk front. I valet 2010 var han sjua på Svenskarnas partis riksdagslista och andranamn på listan till kommunfullmäktige i Kalmar.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro