Politiker mål för nazistisk lobbygrupp

Publicerad 2011-01-11

Riksdagsmän och kommunpolitiker blir målet för lobbygruppen Sanguis. Rickard Pekkarinen från nazistiska Svenskarnas parti ligger bakom den nystartade nätsajten.

Den nazistiska lobbygruppen Sanguis presenterades i måndags. Bakom organisationen står Rickard Pekkarinen från det nazistiska Svenskarnas parti. På sin webbplats presenterar sig Sanguis dock vagt, som "en grupp unga människor som har tröttnat på att bli förbisedda av politikerna".

Inför lanseringen av Sanguis har svenska riksdagsledamöter fått ta emot flera mejl från personer som säger sig vara oroade över att halalslakt ska tillåtas i Sverige. Mejlet är standardiserat, kopierat från Pekkarinens privata blogg och endast avsändaren skiljer sig åt.

Syftet med lobbyismen är enligt Pekkarinen att övertyga enskilda politiker att rösta "för eller mot i frågor som ligger i vårt intresse."

Organisationens första officiella kampanj blir enligt nätsajten att få så många som möjligt att lämna in medborgarförslag till kommuner med uppmaningar att upphandla närproducerade varor och tjänster.

I samband med lanseringen av organisationen presenterades Sanguis på Svenskarnas partis nättidning Realisten.

I en kommentar till Expo skriver Rickard Pekkarinen att han inte vill att Sanguis ska ses som en nazistisk organisation. Han menar att projektet är till för "nationalister som vill hjälpa till att påverka politiken".

Rickard Pekkarinen har ett långvarigt förflutet inom Svenskarnas parti som tidigare kallades Nationalsocialistisk front. I valet 2010 var han sjua på Svenskarnas partis riksdagslista och andranamn på listan till kommunfullmäktige i Kalmar.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA