SD-politiker dömd för Bandidosmisshandel

Publicerad 2011-05-09

Kopplingar till MC-gäng. En SD-politiker från Mellansverige dömdes nyligen för våldsamt motstånd och brott mot knivlagen. Expo kan nu avslöja att mannen så sent som 2009 även dömdes för inblandning i en grov misshandel i Örebro där aktiva inom MC-gänget Bandidos var inblandade.

I domen från Örebro tingsrätt presenteras SD-politikern och en idag 33 år gammal man som också dömdes som personer med "kopplingar till Bandidos Prospect Chapter Örebro". Det framgår att männen lärt känna varandra i organisationens klubblokal och att de har tillgång till en bil som gänget disponerar.

Brottet ägde rum i juli 2009. Efter att den nu 21 år gamla sverigedemokraten fått sparken från sitt jobb lockade han ut offret, en man han höll ansvarig, från sitt hem i centrala Örebro. Därefter utsattes mannen för en grov misshandel. Efteråt hade han ont i flera veckor, och hans barn blev så rädda att de hade svårt att sova på nätterna.

Efter en omfattande brottsutredning kunde polisen ringa in de skyldiga. Den 33-årige huvudgärningsmannen dömdes senare till ett år och fyra månaders fängelse för grov misshandel. Sverigedemokraten dömdes till villkorlig dom och 220 timmars samhällstjänst för medhjälp till samma brott.

Expo har sökt 21-åringen för en kommentar. Ragge Jagero är vice ordförande för Sverigedemokraternas distrikt Dalarna-Västmanland. Han vill inte uttala sig om domen eller kopplingarna till MC-gänget.

- Jag känner inte alla våra medlemmar. Jag har ingen kommentar till detta, säger Ragge Jagero.

21-åringen stod på Sverigedemokraternas lista som kandidat nummer tre i höstens val. Han fick närmare åtta procent av partiets personkryss. Idag är mannen ersättare i fullmäktige i en kommun i Mellansverige.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro