SD-politiker utesluts av Transport

Publicerad 2011-02-17

Sverigedemokraternas Björn Fälth, kommunfullmäktigeledamot i Vetlanda, utesluts ur fackförbundet Transport på grund av sin politiska övertygelse. Fälth själv säger att beslutet
fattats på helt fel grunder och att han kommer ta strid med Transport.

Motiveringen till uteslutandet lyder att Fälth "stöder verksamhet som är oförenlig med organisationens ändamål eller på annat sätt uppträder illojalt", skriver Vetlanda-Posten.

Lokalavdelningen begärde att Fälth skulle uteslutas på grund av sitt engagemang i Sverigedemokraterna, vilket förbundsstyrelsen sedan ställde sig bakom.

På Transport säger Mattias Håkansson, förbundets presskontakt, att vissa riktlinjer drogs upp för ärenden av det här slaget i mitten och slutet av 1990-talet. Anledningen var flera rasistrelaterade mord. Främst det på syndikalisten Björn Söderberg.

Under tre såkallade axlar bedöms dels den andra rörelsen som Transport-medlemmen är aktiv i, dels vilken sorts roll personen i fråga har i rörelsen och slutligen vilken roll den har i Transport.

– Vi har valt att dra gränsen lägst ned på skalan. I det här fallet handlar det om en aktiv sverigedemokrat, ett parti som verkar för helt andra saker än vad den egna föreningen står för, säger Mattias Håkansson.

– Vi tror på människors lika värde, exempelvis, fortsätter han.

Själv säger Björn Fäldt att han anser att beslutet har fattats på helt felaktiga grunder.

– Ett fackförbund för arbetare ska inte utesluta en medlem på grund av politiskt engagemang.

Medlemskap i ett visst parti ska inte spela någon roll.
Han känner att han har full uppbackning av sina partikollegor och planerar nu att försöka överklaga beslutet.

– Jag kommer att ta strid med Transportarbetareförbundet. Än så länge har jag inte hunnit mer än att kontakta en jurist, så vi ska se vad som kan göras. Jag anser att det här är en principiellt viktig fråga.

I övrigt tror han inte att Transports beslut kommer att ha någon inverkan på hans politiska roll i Vetlandas kommunfullmäktige.
Ulrika Lindén

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA