SD-politiker utesluts av Transport

Publicerad 2011-02-17

Sverigedemokraternas Björn Fälth, kommunfullmäktigeledamot i Vetlanda, utesluts ur fackförbundet Transport på grund av sin politiska övertygelse. Fälth själv säger att beslutet
fattats på helt fel grunder och att han kommer ta strid med Transport.

Motiveringen till uteslutandet lyder att Fälth "stöder verksamhet som är oförenlig med organisationens ändamål eller på annat sätt uppträder illojalt", skriver Vetlanda-Posten.

Lokalavdelningen begärde att Fälth skulle uteslutas på grund av sitt engagemang i Sverigedemokraterna, vilket förbundsstyrelsen sedan ställde sig bakom.

På Transport säger Mattias Håkansson, förbundets presskontakt, att vissa riktlinjer drogs upp för ärenden av det här slaget i mitten och slutet av 1990-talet. Anledningen var flera rasistrelaterade mord. Främst det på syndikalisten Björn Söderberg.

Under tre såkallade axlar bedöms dels den andra rörelsen som Transport-medlemmen är aktiv i, dels vilken sorts roll personen i fråga har i rörelsen och slutligen vilken roll den har i Transport.

– Vi har valt att dra gränsen lägst ned på skalan. I det här fallet handlar det om en aktiv sverigedemokrat, ett parti som verkar för helt andra saker än vad den egna föreningen står för, säger Mattias Håkansson.

– Vi tror på människors lika värde, exempelvis, fortsätter han.

Själv säger Björn Fäldt att han anser att beslutet har fattats på helt felaktiga grunder.

– Ett fackförbund för arbetare ska inte utesluta en medlem på grund av politiskt engagemang.

Medlemskap i ett visst parti ska inte spela någon roll.
Han känner att han har full uppbackning av sina partikollegor och planerar nu att försöka överklaga beslutet.

– Jag kommer att ta strid med Transportarbetareförbundet. Än så länge har jag inte hunnit mer än att kontakta en jurist, så vi ska se vad som kan göras. Jag anser att det här är en principiellt viktig fråga.

I övrigt tror han inte att Transports beslut kommer att ha någon inverkan på hans politiska roll i Vetlandas kommunfullmäktige.
Ulrika Lindén

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro