110303_kent_ekroth_464.jpg

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth i riksdagen. Foto: Expo

SD vill ha in politiken i rättssalen

Publicerad 2011-03-03

Riksdagsmannen Kent Ekeroth vill att Sverigedemokraternas nämndemän driver partiets intressefrågor i rättssalen. Det framkom i onsdagens riksdagsdebatt.

Debatten handlade om hur en större spridning av förtroendevalda politiker ska lockas att tjänstgöra som nämndemän. Nu ligger medelåldern på 56.8 år.

Kent Ekeroth ville att nämndemännen skulle ha en viss kompetens hellre än att de skulle spegla den svenska befolkningen. När Centerns Johan Linander frågade vilken kompetens Ekeroth menade blev svaret att det är upp till varje parti att avgöra.

– I vårt fall handlar det om kompetens för att företräda våra åsikter i de frågor vi driver, sade Kent Ekeroth.

Stämningen i debatten var stundtals intensiv. Ekeroth möttes av mothugg från Johan Linander (C), som menade att nämndemännen ska vara neutrala.

– Ekeroth säger att nämndemännen som Sverigedemokraterna utser ska spegla partiets åsikter. Nämndemännen ska inte företräda några partier alls.

Nämndemän är tillsatta av sina politiska partier som lekmän för att tolka svensk lag neutralt. Efter debatten sa Kent Ekeroth till Expo att han vill att Sverigedemokraternas politik ska göra intryck i rättsväsendet.

– Nu är nästan sex procent av Sveriges befolkning Sverigedemokrater och då ska det speglas i domstolen, sade Ekeroth till Expo.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro