110303_kent_ekroth_464.jpg

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth i riksdagen. Foto: Expo

SD vill ha in politiken i rättssalen

Publicerad 2011-03-03

Riksdagsmannen Kent Ekeroth vill att Sverigedemokraternas nämndemän driver partiets intressefrågor i rättssalen. Det framkom i onsdagens riksdagsdebatt.

Debatten handlade om hur en större spridning av förtroendevalda politiker ska lockas att tjänstgöra som nämndemän. Nu ligger medelåldern på 56.8 år.

Kent Ekeroth ville att nämndemännen skulle ha en viss kompetens hellre än att de skulle spegla den svenska befolkningen. När Centerns Johan Linander frågade vilken kompetens Ekeroth menade blev svaret att det är upp till varje parti att avgöra.

– I vårt fall handlar det om kompetens för att företräda våra åsikter i de frågor vi driver, sade Kent Ekeroth.

Stämningen i debatten var stundtals intensiv. Ekeroth möttes av mothugg från Johan Linander (C), som menade att nämndemännen ska vara neutrala.

– Ekeroth säger att nämndemännen som Sverigedemokraterna utser ska spegla partiets åsikter. Nämndemännen ska inte företräda några partier alls.

Nämndemän är tillsatta av sina politiska partier som lekmän för att tolka svensk lag neutralt. Efter debatten sa Kent Ekeroth till Expo att han vill att Sverigedemokraternas politik ska göra intryck i rättsväsendet.

– Nu är nästan sex procent av Sveriges befolkning Sverigedemokrater och då ska det speglas i domstolen, sade Ekeroth till Expo.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA