Skadegörelse mot Hallands nation

Publicerad 2011-04-26

Den polisanmälda Hallands nation vid Lunds universitet har utsatts för skadegörelse. Under natten kastade någon in en stinkbomb i lokalen och slog sönder ett fönster.

Det var under natten mot söndagen som någon slog sönder ett fönster och kastade in en stinkbomb i lokalen, rapporterar Sveriges radio. Händelsen är polisanmäld och Hallands nation menar att skadegörelsen är kopplad till förra veckans händelser.

Hallands nation fick stor uppmärksamhet då de polisanmäldes misstänkta för hets mot folkgrupp. Detta efter att några av eleverna vid nationen arrangerat en fest där några deltagare "såldes" som slavar.

Nationen polisanmäldes av Jallow Momodou, aktiv i Afrosvenskarnas riksförbund. Efteråt satte någon upp affischer runt om Momodous arbetsplats med en bild på honom tillsammans med texten " vår negerslav är bortsprungen".

I slutet av förra veckan greps Dan Park, en konstnär som gjort sig känd för flera kontroversiella utspel. Han är nu misstänkt för affischeringen. Även där är brottsrubriceringen hets mot folkgrupp.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro