Skrek "död åt alla judar"

Publicerad 2011-02-10

En 45-årig kvinna har dömts till dagsböter för att ha skrikit "död åt alla judar" utanför Livets ords lokaler i Uppsala.

Enligt poliserna som vittnade under rättegången var det upploppsstämning utanför Livets ords lokaler i Uppsala i januari 2009. Den 45-åriga kvinnan var på plats och deltog i protesterna mot den israeliska ambassadörens besök på platsen. Då skrek hon bland annat "död åt alla judar", vilket hördes av flera personer.

45-åringen erkänner utfallet mot judar. Förklaringen som hon gav under rättegången var att hon inte kunde rå för att hon hatade judar.

Kvinnan var även åtalad för hot mot tjänsteman, men hon friades för det. Tingsrätten skriver i domen att det var rörigt på platsen och att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det verkligen var 45-åringen som uttalade hoten.

Demonstrationen utanför Livets ord genomförde efter Gazakonflikten som ägde rum mellan den 27 december 2008 och 18 januari 2009. Samtidigt som israelisk militär bombade Gazaremsan ska en fyrdubbling av antalet antisemitiska incidenter skett runt om i Västeuropa, enligt en rapport från Jewish agency

Kvinnan dömdes på torsdagen för hets mot folkgrupp. Straffet blev dagsböter, total 3600 kronor.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA