Skrek "död åt alla judar"

Publicerad 2011-02-10

En 45-årig kvinna har dömts till dagsböter för att ha skrikit "död åt alla judar" utanför Livets ords lokaler i Uppsala.

Enligt poliserna som vittnade under rättegången var det upploppsstämning utanför Livets ords lokaler i Uppsala i januari 2009. Den 45-åriga kvinnan var på plats och deltog i protesterna mot den israeliska ambassadörens besök på platsen. Då skrek hon bland annat "död åt alla judar", vilket hördes av flera personer.

45-åringen erkänner utfallet mot judar. Förklaringen som hon gav under rättegången var att hon inte kunde rå för att hon hatade judar.

Kvinnan var även åtalad för hot mot tjänsteman, men hon friades för det. Tingsrätten skriver i domen att det var rörigt på platsen och att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det verkligen var 45-åringen som uttalade hoten.

Demonstrationen utanför Livets ord genomförde efter Gazakonflikten som ägde rum mellan den 27 december 2008 och 18 januari 2009. Samtidigt som israelisk militär bombade Gazaremsan ska en fyrdubbling av antalet antisemitiska incidenter skett runt om i Västeuropa, enligt en rapport från Jewish agency

Kvinnan dömdes på torsdagen för hets mot folkgrupp. Straffet blev dagsböter, total 3600 kronor.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro