Stängs av från högskola efter slavaffisch

Publicerad 2011-04-29

Malmö högskola stänger av Dan Park efter att han satt upp en affisch där en man pekades ut som "negerslav". Dan Park säger att beslutet går ut över honom som konstnär eftersom han inte får tillgång till kopiatorn på skolan längre.

Det var i torsdags som ledningen för Malmö högskola beslutade att 43-åriga Dan Park skulle stängas av från all undervisning med omedelbar verkan. Beslutet innebär också att Park inte får vistas i skolans lokaler.

Beslutet är tillfälligt, i väntan på att skolans disciplinnämnd sammanträder.

– Utifrån de uppgifter som kommit fram är det viktigt för oss att agera så snabbt och kraftfullt som vi kan i detta ärende, säger Lennart Olausson, rektor vid Malmö högskola, i ett pressmeddelande.

Den omdiskuterade affischen sattes upp under dagarna innan påskhelgen efter att Hallands nation haft en fest där några elever såldes som slavar på en låtsasauktion. Händelsen polisanmäldes som hets mot folkgrupp av en privatperson engagerad i Afrosvenskarnas riksförbund.

Det var anmälaren som figurerade på den affisch som Dan Park satte upp. Brottsrubriceringen på anmälningen är hets mot folkgrupp.

Dan Park säger till Expo att han inte väntade sig någon reaktion från Malmö högskola överhuvudtaget. Han menar att han ville dra skämtet om auktionen ett snäpp längre och säger att högskolan och Afrosvenskarnas riksförbund överreagerar.

- Beslutet att stänga av mig går ut över mig som konstnär eftersom jag inte får tillgång till kopiatorn längre. De har billiga kopior där, säger Dan Park till Expo.

Dan Park uppger också att han kommer att överklaga beslutet när det väl formaliserats.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA