Stängs av från högskola efter slavaffisch

Publicerad 2011-04-29

Malmö högskola stänger av Dan Park efter att han satt upp en affisch där en man pekades ut som "negerslav". Dan Park säger att beslutet går ut över honom som konstnär eftersom han inte får tillgång till kopiatorn på skolan längre.

Det var i torsdags som ledningen för Malmö högskola beslutade att 43-åriga Dan Park skulle stängas av från all undervisning med omedelbar verkan. Beslutet innebär också att Park inte får vistas i skolans lokaler.

Beslutet är tillfälligt, i väntan på att skolans disciplinnämnd sammanträder.

– Utifrån de uppgifter som kommit fram är det viktigt för oss att agera så snabbt och kraftfullt som vi kan i detta ärende, säger Lennart Olausson, rektor vid Malmö högskola, i ett pressmeddelande.

Den omdiskuterade affischen sattes upp under dagarna innan påskhelgen efter att Hallands nation haft en fest där några elever såldes som slavar på en låtsasauktion. Händelsen polisanmäldes som hets mot folkgrupp av en privatperson engagerad i Afrosvenskarnas riksförbund.

Det var anmälaren som figurerade på den affisch som Dan Park satte upp. Brottsrubriceringen på anmälningen är hets mot folkgrupp.

Dan Park säger till Expo att han inte väntade sig någon reaktion från Malmö högskola överhuvudtaget. Han menar att han ville dra skämtet om auktionen ett snäpp längre och säger att högskolan och Afrosvenskarnas riksförbund överreagerar.

- Beslutet att stänga av mig går ut över mig som konstnär eftersom jag inte får tillgång till kopiatorn längre. De har billiga kopior där, säger Dan Park till Expo.

Dan Park uppger också att han kommer att överklaga beslutet när det väl formaliserats.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro