110221_dresden_464.jpg

Foto: peter-juelich.com

Stökigt när nazister demonstrerade i Dresden

Publicerad 2011-02-21

Även i år blev det stökigt när nazister från hela Europa samlades i Dresden för att demonstrera. Flera tusen nazister hade samlats i staden med omnejd.

Deutsche Welle rapporterar att omkring 600 nazister möttes av nästan 21 000 motdemonstranter i Dresden i lördags. Men rapporteringen om antalet nazister i staden skiljer sig stort mellan olika tyska nyhetskällor. Sz-online.de skriver att uppemot 3000 nazister samlats i staden.

Motdemonstranter och polis fick nazisterna att styra om sin demonstration till staden Leipzig. På så vis hindrades tusentals nazister som samlats från att nå stadskärnan.

Ändå uppstod flera skärmytslingar mellan polis, nazister och motdemonstranter under dagen. På nätet florerar filmer som visar hur de 5 000 utkommenderade poliserna sprutar tårgas för att hålla demonstranterna borta från varandra.

Senare på lördagskvällen gjorde polisen husrannsakan på flera adresser i Dresden. Enligt tidningen The Local var syftet att säkra bevis för hur vänsterorienterade antifascister arrangerat lördagens oroligheter.

Nazister samlas årligen i Dresden för att demonstrera till minnet av eldstormen som drabbade staden i slutet av andra världskriget. Omkring 3600 allierade flygplan släppte sina bomber över staden och beräknas ha dödat uppemot 25 000 personer.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA