110221_dresden_464.jpg

Foto: peter-juelich.com

Stökigt när nazister demonstrerade i Dresden

Publicerad 2011-02-21

Även i år blev det stökigt när nazister från hela Europa samlades i Dresden för att demonstrera. Flera tusen nazister hade samlats i staden med omnejd.

Deutsche Welle rapporterar att omkring 600 nazister möttes av nästan 21 000 motdemonstranter i Dresden i lördags. Men rapporteringen om antalet nazister i staden skiljer sig stort mellan olika tyska nyhetskällor. Sz-online.de skriver att uppemot 3000 nazister samlats i staden.

Motdemonstranter och polis fick nazisterna att styra om sin demonstration till staden Leipzig. På så vis hindrades tusentals nazister som samlats från att nå stadskärnan.

Ändå uppstod flera skärmytslingar mellan polis, nazister och motdemonstranter under dagen. På nätet florerar filmer som visar hur de 5 000 utkommenderade poliserna sprutar tårgas för att hålla demonstranterna borta från varandra.

Senare på lördagskvällen gjorde polisen husrannsakan på flera adresser i Dresden. Enligt tidningen The Local var syftet att säkra bevis för hur vänsterorienterade antifascister arrangerat lördagens oroligheter.

Nazister samlas årligen i Dresden för att demonstrera till minnet av eldstormen som drabbade staden i slutet av andra världskriget. Omkring 3600 allierade flygplan släppte sina bomber över staden och beräknas ha dödat uppemot 25 000 personer.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro