Sverigedemokraterna utreder mordbloggare

Publicerad 2011-04-06

Den sverigedemokratiske kommunpolitikern Anders Leander går till angrepp mot tidningar som uppmärksammat hans inlägg om mordet på Elin Krantz. Samtidigt förbereder Sverigedemokraternas medlemsutskott en utredning mot honom.

Sverigedemokraternas pressekreterare William Hahne säger till Expo att partiet startat en utredning mot kommunpolitikern Anders Leander och att partistyrelsen kommer att ta del av det vid sitt nästa möte.

- Det betyder inte att han kommer att bli utesluten, utan att partistyrelsen kommer att få ta det här i beaktande, säger Hahne.

Hur och när ärendet presenteras återstår att se.

Det var i måndags som Expo uppmärksammade att olika krafter inom extremhögern och Sverigedemokraterna använde mordet på Elin Krantz som politisk propaganda. Anders Leander som sitter i fullmäktige för Sverigedemokraterna i Mönsterås publicerade bilder på Elin Krantz svårt sargade kropp och beskrev det i ordalag som "negervåldtäkten".

Sen dess har Leander raderat artikeln han skrivit om mordet.

Istället listar han fem tidningar som han inte vill ska kontakta honom i framtiden. Han skriver också att han kan ställa upp på intervjuer i tidningar som "inte ljuger svenskarna fulla av skit utan skriver om verkligheten".

Vad han menar är oklart. När tidningen Metro intervjuade Leander i tisdags sa han att han inte ville diskutera blogginlägget.

Anders Leander är ledamot i styrelsen för Sverigedemokraternas kommunförening i Oskarshamn och Emådalen. Leif Gustavsson är ordförande i föreningen. Han säger till Expo att han inte har tid att prata för att han är på jobbet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro