Sverigedemokraterna utreder mordbloggare

Publicerad 2011-04-06

Den sverigedemokratiske kommunpolitikern Anders Leander går till angrepp mot tidningar som uppmärksammat hans inlägg om mordet på Elin Krantz. Samtidigt förbereder Sverigedemokraternas medlemsutskott en utredning mot honom.

Sverigedemokraternas pressekreterare William Hahne säger till Expo att partiet startat en utredning mot kommunpolitikern Anders Leander och att partistyrelsen kommer att ta del av det vid sitt nästa möte.

- Det betyder inte att han kommer att bli utesluten, utan att partistyrelsen kommer att få ta det här i beaktande, säger Hahne.

Hur och när ärendet presenteras återstår att se.

Det var i måndags som Expo uppmärksammade att olika krafter inom extremhögern och Sverigedemokraterna använde mordet på Elin Krantz som politisk propaganda. Anders Leander som sitter i fullmäktige för Sverigedemokraterna i Mönsterås publicerade bilder på Elin Krantz svårt sargade kropp och beskrev det i ordalag som "negervåldtäkten".

Sen dess har Leander raderat artikeln han skrivit om mordet.

Istället listar han fem tidningar som han inte vill ska kontakta honom i framtiden. Han skriver också att han kan ställa upp på intervjuer i tidningar som "inte ljuger svenskarna fulla av skit utan skriver om verkligheten".

Vad han menar är oklart. När tidningen Metro intervjuade Leander i tisdags sa han att han inte ville diskutera blogginlägget.

Anders Leander är ledamot i styrelsen för Sverigedemokraternas kommunförening i Oskarshamn och Emådalen. Leif Gustavsson är ordförande i föreningen. Han säger till Expo att han inte har tid att prata för att han är på jobbet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA