Sverigedemokrater attackerades i Uppsala

Publicerad 2011-05-19

Två medlemmar i Sverigedemokraternas ungdomsförbund misshandlades av tre maskerade gärningsmän i centrala Uppsala på torsdagseftermiddagen när de var ute och spred politisk propaganda.

Pavel Gamov, ordförande för Sverigedemokraterna i Uppland, var på plats när SDU-aktivisterna attackerades. När Expo först kommer i kontakt med honom har han ingen möjlighet att prata.

– Jag ska få poliseskort härifrån, säger han.

Enligt uppgifter till Expo skedde misshandeln på gågatan i centrala Uppsala. En av de misshandlade personerna ska ha fått uppsöka sjukhus, den andre uppges ha klarat sig undan med lindrigare skador.

I ett pressmeddelande skriver Sverigedemokraterna att SDU-aktivisterna attackerades "med sparkar och slag".

På Facebook-sidan tillhörande Ung Vänster Uppsala skrev en person på torsdagseftermiddagen att "SDU delar just nu ut rasistpropagande i Uppsala centrum. Det ska de inte få göra oemotsagda."

– Vi delade ut antirasistiska flygblad i anslutning till Sverigedemokraternas tidningsutdelning. Det höll på ett bra tag, sen helt plötsligt dök det upp tre maskerade personer som hoppade på Sverigedemokraterna, säger Sebastian Rapp från Ung vänster.

Enligt Rapp så ska inte någon från Ung vänster ha varit inblandad i attacken:

– Vi tar avstånd från alla former av politiskt våld, säger han.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA