Sverigedemokrater attackerades i Uppsala

Publicerad 2011-05-19

Två medlemmar i Sverigedemokraternas ungdomsförbund misshandlades av tre maskerade gärningsmän i centrala Uppsala på torsdagseftermiddagen när de var ute och spred politisk propaganda.

Pavel Gamov, ordförande för Sverigedemokraterna i Uppland, var på plats när SDU-aktivisterna attackerades. När Expo först kommer i kontakt med honom har han ingen möjlighet att prata.

– Jag ska få poliseskort härifrån, säger han.

Enligt uppgifter till Expo skedde misshandeln på gågatan i centrala Uppsala. En av de misshandlade personerna ska ha fått uppsöka sjukhus, den andre uppges ha klarat sig undan med lindrigare skador.

I ett pressmeddelande skriver Sverigedemokraterna att SDU-aktivisterna attackerades "med sparkar och slag".

På Facebook-sidan tillhörande Ung Vänster Uppsala skrev en person på torsdagseftermiddagen att "SDU delar just nu ut rasistpropagande i Uppsala centrum. Det ska de inte få göra oemotsagda."

– Vi delade ut antirasistiska flygblad i anslutning till Sverigedemokraternas tidningsutdelning. Det höll på ett bra tag, sen helt plötsligt dök det upp tre maskerade personer som hoppade på Sverigedemokraterna, säger Sebastian Rapp från Ung vänster.

Enligt Rapp så ska inte någon från Ung vänster ha varit inblandad i attacken:

– Vi tar avstånd från alla former av politiskt våld, säger han.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro