Europadomstolen fastställer hatbrottsdom

Publicerad 2012-02-09

Europadomstolen för mänskliga rättigheter fastslog på torsdagen att det var rätt av Sveriges Högsta domstol att fälla fyra aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen för hets mot folkgrupp. 2004 delade aktivisterna ut flygblad som hetsade mot homosexuella på en skola.

– Det är var viktig dom för det har varit diskussioner efter Pastor Green fallet och det här fallet om var gränsen egentligen går när det gäller hets mot folkgrupp. Nu bekräftas det att det är rätt att ingripa i vissa situationer av uttalanden av det här slaget, säger chefen för rättsavdelningen på åklagarmyndigheten Nils Rekke till Expo.se.

Det var aktivister från Svenska motståndsrörelsens nu nerlagda ungdomsorganisation Nationell Ungdom som delade ut flygbladen 2004. På elevers skåp på en skola i Hälsingland spred de ett hundratal flygblad. De fyra aktivisterna fälldes för hets mot folkgrupp i tingsrätten för att sedan frias i hovrätten och slutligtigen fällas i Högsta domstolen.

Aktivisterna tog fallet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. De menade att deras yttrandefrihet inte respekterats. På torsdagen kom europadomstolens beslut. Domstolen konstaterar att flygbladen var onödigt stötande och de tvingats på ungdomarna genom att ha placerats på elevernas skåp. Domstolen tog även hänsyn till att skolungdomarna varit i en känslig ålder och att aktivisterna från Nationell ungdom egentligen inte hade rätt att vara på skolan.

På flygbladen som aktivisterna delade ut stod det bland annat att "homosexualitet har en moralisk destruktiv effekt på samhället som helhet", budskapet var även att homosexualitet bär ansvar för utvecklingen av HIV och AIDS.

Nils Rekke säger att om Sverige hade fällts i det här fallet så hade lagstiftaren varit tvungen att se över den svenska lagen om hets mot folkgrupp, men att beskedet från Europadomstolen visar att de svenska domstolarna inte kränkte Europakonventionen då de dömde aktivisterna från Nationell Ungdom.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA