Europadomstolen fastställer hatbrottsdom

Publicerad 2012-02-09

Europadomstolen för mänskliga rättigheter fastslog på torsdagen att det var rätt av Sveriges Högsta domstol att fälla fyra aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen för hets mot folkgrupp. 2004 delade aktivisterna ut flygblad som hetsade mot homosexuella på en skola.

– Det är var viktig dom för det har varit diskussioner efter Pastor Green fallet och det här fallet om var gränsen egentligen går när det gäller hets mot folkgrupp. Nu bekräftas det att det är rätt att ingripa i vissa situationer av uttalanden av det här slaget, säger chefen för rättsavdelningen på åklagarmyndigheten Nils Rekke till Expo.se.

Det var aktivister från Svenska motståndsrörelsens nu nerlagda ungdomsorganisation Nationell Ungdom som delade ut flygbladen 2004. På elevers skåp på en skola i Hälsingland spred de ett hundratal flygblad. De fyra aktivisterna fälldes för hets mot folkgrupp i tingsrätten för att sedan frias i hovrätten och slutligtigen fällas i Högsta domstolen.

Aktivisterna tog fallet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. De menade att deras yttrandefrihet inte respekterats. På torsdagen kom europadomstolens beslut. Domstolen konstaterar att flygbladen var onödigt stötande och de tvingats på ungdomarna genom att ha placerats på elevernas skåp. Domstolen tog även hänsyn till att skolungdomarna varit i en känslig ålder och att aktivisterna från Nationell ungdom egentligen inte hade rätt att vara på skolan.

På flygbladen som aktivisterna delade ut stod det bland annat att "homosexualitet har en moralisk destruktiv effekt på samhället som helhet", budskapet var även att homosexualitet bär ansvar för utvecklingen av HIV och AIDS.

Nils Rekke säger att om Sverige hade fällts i det här fallet så hade lagstiftaren varit tvungen att se över den svenska lagen om hets mot folkgrupp, men att beskedet från Europadomstolen visar att de svenska domstolarna inte kränkte Europakonventionen då de dömde aktivisterna från Nationell Ungdom.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA