Högerextremister i slagsmål efter dans

Publicerad 2012-04-16

Aktivister från Nordisk ungdom slogs mot vad polisen beskriver som autonoma vänsteraktivister. Bråket uppstod efter att Nordisk ungdom genomfört en aktion i Stockholm i lördags.

Bråket inträffade i samband med att aktivister från Nordisk ungdom dansade till "hardbase" en form av technomusik. Att dansa till "hardbase" har blivit populärt i högerextrema rörelser i Europa. Fenomenet startade i vit makt-miljöer i Ryssland.

Medlemmar i Nordisk ungdom "dansade" i centrala Stockholm. De delade även ut flygblad. Enligt organisationen ville de manifestera mot droger. Nordisk ungdoms aktivister hamnade i slagsmål med aktivister från den autonoma vänstern. Polisen omhändertog ett 20-tal personer i samband med bråket.
Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats allvarligt.

Händelsen har uppmärksammats av högerextrema nätsajter. En sajt har publicerat en intervju med en av Nordisk ungdoms aktivister som ska varit med vid bråket. Sajten publicerade även en bild på aktivstens blodiga knogar under rubriken "Nordisk Ungdom slog ut tänder på angripande vänsterextremister."

Nordisk ungdom hävdar att organisationen inte förespråkar våld.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA