Högerextremister i slagsmål efter dans

Publicerad 2012-04-16

Aktivister från Nordisk ungdom slogs mot vad polisen beskriver som autonoma vänsteraktivister. Bråket uppstod efter att Nordisk ungdom genomfört en aktion i Stockholm i lördags.

Bråket inträffade i samband med att aktivister från Nordisk ungdom dansade till "hardbase" en form av technomusik. Att dansa till "hardbase" har blivit populärt i högerextrema rörelser i Europa. Fenomenet startade i vit makt-miljöer i Ryssland.

Medlemmar i Nordisk ungdom "dansade" i centrala Stockholm. De delade även ut flygblad. Enligt organisationen ville de manifestera mot droger. Nordisk ungdoms aktivister hamnade i slagsmål med aktivister från den autonoma vänstern. Polisen omhändertog ett 20-tal personer i samband med bråket.
Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats allvarligt.

Händelsen har uppmärksammats av högerextrema nätsajter. En sajt har publicerat en intervju med en av Nordisk ungdoms aktivister som ska varit med vid bråket. Sajten publicerade även en bild på aktivstens blodiga knogar under rubriken "Nordisk Ungdom slog ut tänder på angripande vänsterextremister."

Nordisk ungdom hävdar att organisationen inte förespråkar våld.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA