Högerextremister i slagsmål efter dans

Publicerad 2012-04-16

Aktivister från Nordisk ungdom slogs mot vad polisen beskriver som autonoma vänsteraktivister. Bråket uppstod efter att Nordisk ungdom genomfört en aktion i Stockholm i lördags.

Bråket inträffade i samband med att aktivister från Nordisk ungdom dansade till "hardbase" en form av technomusik. Att dansa till "hardbase" har blivit populärt i högerextrema rörelser i Europa. Fenomenet startade i vit makt-miljöer i Ryssland.

Medlemmar i Nordisk ungdom "dansade" i centrala Stockholm. De delade även ut flygblad. Enligt organisationen ville de manifestera mot droger. Nordisk ungdoms aktivister hamnade i slagsmål med aktivister från den autonoma vänstern. Polisen omhändertog ett 20-tal personer i samband med bråket.
Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats allvarligt.

Händelsen har uppmärksammats av högerextrema nätsajter. En sajt har publicerat en intervju med en av Nordisk ungdoms aktivister som ska varit med vid bråket. Sajten publicerade även en bild på aktivstens blodiga knogar under rubriken "Nordisk Ungdom slog ut tänder på angripande vänsterextremister."

Nordisk ungdom hävdar att organisationen inte förespråkar våld.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.