Hovrätten fastställer dom mot SD-politiker

Publicerad 2012-09-11

Sverigedemokraten Jan Borsing i Göteborg dömdes i januari för våld mot tjänsteman till skadestånd och samhällstjänst efter att ha misshandlat en busschaufför. Borsing överklagade domen till hovrätten som på måndagen slog fast tingsrättens dom.

I januari dömdes Borsing av tingsrätten för att i juli förra året ha slagit till en busschaufför som knäckte ett revben. Slaget utdelades när chauffören frågade efter Borsings biljett. Chauffören och ett vittne har även uppgett att Borsing kallade chauffören för "jävla svartskalle". Borsing satt vid tidpunkten i distriktsstyrelsen för Sverigedemokraterna i Göteborg och som nämndeman i Göteborgs tingsrätt. Vid valet 2010 toppade han partiets vallista för centrala Göteborgs.

Jan Borsing har hela tiden nekat till brott, till Expo Idag sa han i januari att chauffören spärrade vägen till biljettautomaten och att han därför knuffade undan honom. Borsing förnekade även att han skulle ha kallat chauffören för "jävla svartskalle". Tingsrätten ansåg dock det bevisat att Borsing gjort sig skyldig till våld mot tjänsteman och dömde Borsing till samhällstjänst och skadestånd. Brosing överklagade domen, men på måndagen fastställde hovrätten den mot honom.

Efter tingsrättsdomen tog Borsing en time out från politiken. Enligt uppgifter från Sverigedemokraternas kansli i Göteborg har Borsing inte deltagit på några möten efter sin time out och han återvaldes inte till distriktsstyrelsen.

Jan Borsing vill till Expo Idag inte kommentera hovrättens dom, men till GP har han sagt att han kommer fortsätt att vara aktiv i partiet. Han säger även till tidningen att han förlorat allt förtroende för det svenska rättssystemet som han menar dömer "till de här invandrarnas favör".
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA