Hovrätten fastställer dom mot SD-politiker

Publicerad 2012-09-11

Sverigedemokraten Jan Borsing i Göteborg dömdes i januari för våld mot tjänsteman till skadestånd och samhällstjänst efter att ha misshandlat en busschaufför. Borsing överklagade domen till hovrätten som på måndagen slog fast tingsrättens dom.

I januari dömdes Borsing av tingsrätten för att i juli förra året ha slagit till en busschaufför som knäckte ett revben. Slaget utdelades när chauffören frågade efter Borsings biljett. Chauffören och ett vittne har även uppgett att Borsing kallade chauffören för "jävla svartskalle". Borsing satt vid tidpunkten i distriktsstyrelsen för Sverigedemokraterna i Göteborg och som nämndeman i Göteborgs tingsrätt. Vid valet 2010 toppade han partiets vallista för centrala Göteborgs.

Jan Borsing har hela tiden nekat till brott, till Expo Idag sa han i januari att chauffören spärrade vägen till biljettautomaten och att han därför knuffade undan honom. Borsing förnekade även att han skulle ha kallat chauffören för "jävla svartskalle". Tingsrätten ansåg dock det bevisat att Borsing gjort sig skyldig till våld mot tjänsteman och dömde Borsing till samhällstjänst och skadestånd. Brosing överklagade domen, men på måndagen fastställde hovrätten den mot honom.

Efter tingsrättsdomen tog Borsing en time out från politiken. Enligt uppgifter från Sverigedemokraternas kansli i Göteborg har Borsing inte deltagit på några möten efter sin time out och han återvaldes inte till distriktsstyrelsen.

Jan Borsing vill till Expo Idag inte kommentera hovrättens dom, men till GP har han sagt att han kommer fortsätt att vara aktiv i partiet. Han säger även till tidningen att han förlorat allt förtroende för det svenska rättssystemet som han menar dömer "till de här invandrarnas favör".
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA