Hovrätten fastställer dom mot SD-politiker

Publicerad 2012-09-11

Sverigedemokraten Jan Borsing i Göteborg dömdes i januari för våld mot tjänsteman till skadestånd och samhällstjänst efter att ha misshandlat en busschaufför. Borsing överklagade domen till hovrätten som på måndagen slog fast tingsrättens dom.

I januari dömdes Borsing av tingsrätten för att i juli förra året ha slagit till en busschaufför som knäckte ett revben. Slaget utdelades när chauffören frågade efter Borsings biljett. Chauffören och ett vittne har även uppgett att Borsing kallade chauffören för "jävla svartskalle". Borsing satt vid tidpunkten i distriktsstyrelsen för Sverigedemokraterna i Göteborg och som nämndeman i Göteborgs tingsrätt. Vid valet 2010 toppade han partiets vallista för centrala Göteborgs.

Jan Borsing har hela tiden nekat till brott, till Expo Idag sa han i januari att chauffören spärrade vägen till biljettautomaten och att han därför knuffade undan honom. Borsing förnekade även att han skulle ha kallat chauffören för "jävla svartskalle". Tingsrätten ansåg dock det bevisat att Borsing gjort sig skyldig till våld mot tjänsteman och dömde Borsing till samhällstjänst och skadestånd. Brosing överklagade domen, men på måndagen fastställde hovrätten den mot honom.

Efter tingsrättsdomen tog Borsing en time out från politiken. Enligt uppgifter från Sverigedemokraternas kansli i Göteborg har Borsing inte deltagit på några möten efter sin time out och han återvaldes inte till distriktsstyrelsen.

Jan Borsing vill till Expo Idag inte kommentera hovrättens dom, men till GP har han sagt att han kommer fortsätt att vara aktiv i partiet. Han säger även till tidningen att han förlorat allt förtroende för det svenska rättssystemet som han menar dömer "till de här invandrarnas favör".
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.