Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När rättegången mot Borsing, som är ledamot Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg, skulle börja berättade hans advokat att det förelåg hinder för förhandlingarna eftersom hans klient är nämndeman i tingsrätten. Därmed uppstod en jävssituation mellan den åtalade och hans kollegor i tingsrätten. Advokaten hade tidigare sett Borsing komma ut från nämndemännens arbetsrum, där han hade hängt av sig sin jacka. Advokaten trodde att rätten skulle ha anlitat nämndemän från andra tingsrätter, men så var inte fallet. Nu är rättegången istället planerad till annan ort, skriver Göteborgsposten.

Beskedet om den uppskjutna förhandlingen kom som en chock för busschauffören. Han hävdar att han inte har vetat om att Borsing var politiker och nämndeman. Borsing däremot säger sig tro att chauffören kände igen honom som politiker och det var därför han ville provocera honom.

Det var i somras som politikern steg på en buss i Göteborg. Busschauffören frågade Borsing om han hade stämplat sitt busskort. Därefter går historien isär. Busschauffören hävdar att Borsing slog till honom på axeln och att han då gick fram och tryckte på överfallslarmet. Borsing menar att han puttade undan busschauffören för att kunna stämpla sitt kort i maskinen.

Dagarna innan händelsen rapporterade busschauffören till trafikledningen att en man, som han menar är Borsing, kallat honom för "blatte" och "svartskalle". Borsing säger att chauffören provocerade honom genom att vi båda tillfällena fråga om han hade stämplat sitt kort.

Ämnen i artikeln