Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 26 juli anmäldes Jan Borsing för våld mot tjänsteman. Han anklagades för att slagit till en busschaufför som frågat efter hans biljett. Borsing kallade även chauffören för jävla svartskalle, enligt ett vittne och chauffören. Göteborgs tingsrätt fällde på onsdagen Borsing och dömde honom för våld mot tjänsteman till villkorlig dom och till samhällstjänst i 50 timmar. Borsing döms även att betala skadestånd till chauffören på 8254 kronor. Borsing förnekar att han begått något brott och hävdar att han anmälts eftersom han är Sverigedemokrat. Han uppger att han har överklagat domen.

– De påstår att jag slagit honom med kraftigt slag, det har jag inte gjort. Jag har puttat undan honom för att han spärrade vägen till stämpelmaskinen, säger Borsing, som även förnekar att han skulle ha kallat chauffören för "jävla svartskalle".

Trots att Borsing dömts så vidtar inte Sverigedemokraterna några åtgärder och Borsing får sitta kvar i distriktsstyrelsen. Mikael Jansson som är distriktsordförande säger till Expo.se att ord står mot ord och att han inväntar hovrättens dom och inte vill uttala sig innan dess.

– Jag har ett väldigt stort förtroende för Borsing. Han är inte man som gör sådant. Det står ord mot ord, sedan dömde ju tingsrätten. Men nu är det är lyft till hovrätten och fallet är öppet igen, säger Jansson.

Kan man sitta i distriktsstyrelsen för Sverigedemokraterna och vara dömd för ett våldsbrott?

– Det får man ta ställning till då, styrelsens inställning till det här får man ta efter att domen är klar. Nu ligger det hos hovrätten, säger Jansson.

Ämnen i artikeln