Riksdagsassistent ville märka invandrare

Publicerad 2012-04-12

Helena Eronen, assistent till James Hirvisaari som är riksdagsledamot för Sannfinländarna, föreslog i onsdags att utlänningar boende i Finland ska bära symboler på ärmen för att underlätta polisens arbete, det skriver den finska tidningen Vasabladet.

Eronen skrev att en persons bakgrund skulle avgöra vilket symbol man skulle tvingas bära. En muslim skulle bära en halvmåne och en ryss hammaren och skäran.

"Om varje utlänning blir tvungen att ha ett märke om sin etniska bakgrund, skulle polisen redan vid första ögonkastet se att 'där är en muslim från Somalia' eller 'där är en tiggare från Rumänien'", skrev Eronen i tidningen Uusi Suomis bloggtjänst.

Även finlandssvenskar och homosexuella kunde tvingas bära symboler på ärmen, skrev Helene Eronen.

Några timmar efter publiceringen togs inlägget bort från Uusi Suomis hemsida. Men James Hirvisaari försvarar inlägget och skriver på sin blogg att det rört sig om uppenbar ironi. Att finska medier rapporter om inlägget tycker han visar på det sönderfall han anser finnas inom pressen. Han publicerar också Helena Eronens inlägg i sin helhet på bloggen.

James Hirvisaari har själv varit i blåsväder efter ett blogginlägg. 2011 fälldes han för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit förnedrande och förolämpande om muslimer.

En av Sannfinländarnas riksdagsledmöter, Jussi Halla-aho, uppmärksammades i höstas. På Facebook skrev Halla-aho att Grekland hindrades av sin demokrati, att landet behövde en militärjunta och att pansarvagnar på gatorna var en lösningen för att hindra kravaller. Efter uttalandet tvingades Halla-aho till en politisk time-out i två veckor av Sannfinnländarnas partiledare, Timo Soini.

Expo.se har sökt Helena Eronen och James Hirvisaari för en kommentar.
Erik Melin

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA