Riksdagsassistent ville märka invandrare

Publicerad 2012-04-12

Helena Eronen, assistent till James Hirvisaari som är riksdagsledamot för Sannfinländarna, föreslog i onsdags att utlänningar boende i Finland ska bära symboler på ärmen för att underlätta polisens arbete, det skriver den finska tidningen Vasabladet.

Eronen skrev att en persons bakgrund skulle avgöra vilket symbol man skulle tvingas bära. En muslim skulle bära en halvmåne och en ryss hammaren och skäran.

"Om varje utlänning blir tvungen att ha ett märke om sin etniska bakgrund, skulle polisen redan vid första ögonkastet se att 'där är en muslim från Somalia' eller 'där är en tiggare från Rumänien'", skrev Eronen i tidningen Uusi Suomis bloggtjänst.

Även finlandssvenskar och homosexuella kunde tvingas bära symboler på ärmen, skrev Helene Eronen.

Några timmar efter publiceringen togs inlägget bort från Uusi Suomis hemsida. Men James Hirvisaari försvarar inlägget och skriver på sin blogg att det rört sig om uppenbar ironi. Att finska medier rapporter om inlägget tycker han visar på det sönderfall han anser finnas inom pressen. Han publicerar också Helena Eronens inlägg i sin helhet på bloggen.

James Hirvisaari har själv varit i blåsväder efter ett blogginlägg. 2011 fälldes han för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit förnedrande och förolämpande om muslimer.

En av Sannfinländarnas riksdagsledmöter, Jussi Halla-aho, uppmärksammades i höstas. På Facebook skrev Halla-aho att Grekland hindrades av sin demokrati, att landet behövde en militärjunta och att pansarvagnar på gatorna var en lösningen för att hindra kravaller. Efter uttalandet tvingades Halla-aho till en politisk time-out i två veckor av Sannfinnländarnas partiledare, Timo Soini.

Expo.se har sökt Helena Eronen och James Hirvisaari för en kommentar.
Erik Melin

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA