SD-politiker som hotat Reinfeldt skyller på Expo

Publicerad 2012-07-09

Ronny Esbjörnsson,kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Hörby, skyller de rasistiska och våldsbejakande kommentarerna som skrivits i hans namn på Expo. Från att tidigare till flera medier bett om ursäkt för de många hotfulla kommentarerna, påstår han nu på att han blivit hackad av Expo.

Förra veckan uppmärksammade Expo Idag att det i Ronny Esbjörnssons namn skrivits otaliga grovt rasistiska, våldsbejakande och hotfulla inlägg på Avpixlats kommentarsfält. Bland annat stod det:

"Den fege Reinfeldt med stolpskottet Billström kommer nog inte att säga ett endaste ord för det var bara en svensk och han får väl skylla sig själv om han gick ivägen för våra berikare. Det skulle vara skott.engar på fan.kapen (sic)".

Esbjörnsson ville inte svara på några frågor om inläggen då Expo Idag fick kontakt med honom vid hans hem. Istället lämnade han hastigt platsen i en bil. I flera dagar höll politikern sig undan. Tillslut fick dock Nyheter24 tag i Esbjörnsson. Då bekräftade han att han hade skrivit inläggen.

– Jag blir så frustrerad när regeringen trycker ner vanliga svenskar, jag blir helt vansinnig, sa Esbjörnsson till Nyheter24.

Esbjörnsson bad även om ursäkt för sina uttalanden till Sveriges Radio P4, men när Kvällsposten på söndagen intervjuade Ronny Esbjörnsson hade han ändrat sig. Han anklagade Expo för att ha hackat hans konto.

- Det är nog någon från Expo som hackat sig in. Jag ska polisanmäla reportrarna, sa Esbjörnsson till Kvällsposten.

Expo har bestämt dementerat Ronny Esbjörnssons anklagelser i ett pressmeddelande. När Expo Idag återigen kontaktar Esbjörnsson vill han inte ge någon kommentar.

Ronny Esbjörnsson är ledamot i Hörbys kommunfullmäktige och vice-ordförande i lokalavdelningen trots de många rasistiska och våldsbejakande kommentarerna får han stöd från sin lokalavdelning.

Kommunpolitikern Gerty Holst säger till Sydsvenskan att det blivit en höna av fjäder och uppger att Esbjörnssons fortfarande har lokalavdelningens förtroende.
­
- Vi går på som vanligt. Vi behöver den platsen för vi har inte mer folk att sätta in, säger hon.

Sverigedemokraternas ordförande i Hörby Uno Johansson säger till Nyheter24.

- Han menade inget illa alls med hoten, sa Uno Johansson.

Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin vill till Expo Idag inte kommentera lokalavdelningens stöd till Esbjörnsson.
­
- Jag ger inte ytterligare kommentarer. Jag kommenterar bara det som jag sagt till TT tidigare.

Till TT har Eric Myrin sagt att Sverigedemokraterna inte anser att det Esbjörnssons skrivit är acceptabelt och att partiet öppnat ett uteslutningsärende.

Expo Idag har förgäves sökt Uno Johansson för en kommentar.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA