Ville stoppa forskning – riskerar uteslutning ur SD

Publicerad 2012-11-07

Sverigedemokraterna har öppnat ett uteslutningsärende mot Oleg Datsishin, sverigedemokratisk regionpolitiker i Halland efter uttalanden om det ukrainska högerextrema partiet Svoboda. Datsishin har även kritiserat svensk forskning om Förintelsen.

– Vi har tagit del av er artikel och det Datsishin säger framstår som märkligt. Han kommer att utredas av medlemsutskottet, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna.

I maj skickade Oleg Datsishin ett brev till Lunds universitet där han ifrågasatte vem som finansierat historikern Per Anders Rudlings forskning. Bakgrunden var att Rudling hade uppmärksammats efter att han avslöjat en misstänkt krigsförbrytare från andra världskriget.

Till Expo Idag sa Datsishin att han inte tycker att svenska skattebetalares pengar ska gå till att jaga krigsförbrytare från så lång tid tillbaka i tiden, utan att länder som "drabbats av Förintelsen" ska stå för den forskningen.

Martin Kinnunen ställer sig frågande till varför Datsishin ifrågasätter just forskning om Förintelsen.

– Vi lägger oss inte i vad universiteten forskar om. Vi har alltid haft en forskning i Sverige om vad som sker i andra länder, vilket är naturligt. Så då undrar man varför han reagerar på just den forskningen, säger Kinnunen.

Datsishin gratulerade även det antisemitiska partiet Svoboda när de tog sig in i det ukrainska parlamentet. Till Expo Idag sa Datsishin att en anledning till att Svoboda blivit så populärt i Ukraina är att "judar och ryssar är överrepresenterade i parlamentet".

– Det är märkliga utsvävningar. Jag vet inte varför hans fokus är som det är, eller varför han uttalar sig som han gör om det här ukrainska partiet. Man undrar vad han menar. Jag hoppas det här inte bygger på antisemitiska åsikter, säger Kinnunen.

Hur ser Sverigedemokraterna på Svoboda?

– Det är inget parti vi har kontakt med eller har för avsikt att ha kontakt med. Det rör sig i kretsar som inte vi är en del av, säger Kinnunen.

Oleg Datsishin är kritisk till att partiet väljer att öppna ett uteslutningsärende mot honom. Han säger att Sverigedemokraternas partistyrelse inte kontaktat honom först.

– Jag tycker att man måste kontakta mig först och inte bara bygga ett ärende på en artikel. Jag borde ha fått chansen att förklara mig tidigare, säger han.

Datsishin menar att han missförståtts och säger att han inte tror att han kommer att bli utesluten när han fått förklara sig.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA