Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– De länder som är inblandade i Förintelsen kan väl forska som de vill. Men jag tycker inte att svenska skattebetalare ska finansiera att forskare jagar krigsförbrytare så långt tillbaka i tiden, säger Datsishin till Expo Idag.

Per Anders Rudling, forskare vid historiska institutet på Lunds universitet väckte både nationell och internationell uppmärksamhet efter att ha spårat en misstänkt krigsförbrytare. I Vitrysslands KGB-arkiv fann Rudling den nuvarande kanadensiska medborgaren Vladimir Katriuk namn i protokoll från en rättegång som hölls i sovjet 1986. Katriuk pekades av flera vittnen ut i rättegången som en person med en nyckelroll i massakern i den vitryska byn Khatyn i mars 1943. Katriuks paramilitära pluton som låg under Waffen-SS befäl låste in 189 civila i en lada som de tände eld på, de flesta som dödades var kvinnor och barn. De som lyckades fly sköts ner med maskingevär. Rudlings fynd ledde till att Katriuk hamnade på tredje plats på Simon Wiesenthalcentrets lista över personer som de försöker få ställda inför rätta.

Simon Wiesenthalscentret beskrev Rudling som en hjälte. Regionpolitikern i Halland Oleg Datschin var dock inte lika entusiastisk. Han skrev ett brev till Lunds universitet.

"Hej, jag har läst i tidningarna om Per Anders Rudlings forskning, där han bl a påstår att kanadensisk medborgare Voldymyr Katriuk är 'krigsförbrytare'. Jag efterlyser följande information. På vilket sätt har ovannämnda forskning finansierats, dvs hur mycket har projektet kostat och hur stor andel av nedlagda kostnader på detta forskningsprojekt har svenska skattebetalare stått för?"skrev Datsishin den 1 juli.

Datsishin tycker svensk forskning ska ägnas åt annat.

– Det finns många krigsförbrytare i Sverige som kommer från bland annat Irak, Somalia och gamla Jugoslavien. Jag anser att man skulle satsa skattebetalarnas pengar på detta istället för att jaga någon gammal gubbe i Kanada, säger Oleg Datsishin.

Datsishin stöder också det högerextrema partiet Svoboda, ett parti som hyllar gamla ukrainska krigsförbrytare som hjältar och som för en öppet antisemitisk retorik. Oleg Datsishin gratulerade partiet och dess inträde i parlamentet på Facebook. Till Expo Idag säger Datsishin att Svoboda är en frisk fläkt som bekämpar korruptionen i Ukraina.

– Jag gillar dem. De är det sista alternativet till det korrumperade systemet. Svoboda är ett nationalistiskt ganska konservativt parti. De har varit lite kontroversiella eftersom företrädare gjort olika uttalanden om olika saker, säger han.

Chefsideologen i Svoboda har kallat Förintelsen för "den europeiska civilisationens guldålder". Svobodas partiledare Oleh Tyahnybok har uppmärksammats för flera antisemitiska uttalanden. Bland annat skrev han 2005 under ett brev till den dåvarande presidenten där han krävde att "den judiska organiserade brottsligheten ska utredas".

– Jag tycker inte att han gör några antisemitiska uttalanden. De här nationalistiska partierna vill representera lokalbefolkningen. Den etniska gruppen ukrainare har rätt till sitt språk och sin kultur som trycks ner av den rysktalande sidan, säger Datsishisin.

– Jag tror att en anledning till att Svoboda får ett så starkt stöd är sammansättningen i den ukrainska riksdagen. Där kan man se att judar och ryssar är överrepresenterade. Svoboda menar att detta inte är proportionellt, fortsätter han.

Datsishin tillägger dock att han inte tycker att man ska peka ut etniska grupper men att det i Ukrainas riksdag är en "bisarr situation" eftersom sammansättningen i riksdagen inte är "proportionerlig".

– Tänk om 50 procent av befolkningen i vår riksdag var invandrare, säger han.

Datsishin säger vidare att Svoboda inte fäster någon större vikt vid just judar.

– Judar i Ryssland eller Ukraina är inte som Judar i Israel eller i USA. De är ganska assimilerade. Du kan inte veta om det är en ryss eller jude eller ukrainare, så jag tror inte att Svoboda skiljer ut de på något sätt, säger han.