Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Per Anders Rudling vid Lunds universitet liknar Svoboda med nazistiska Svenskarnas parti.

– Deras systerparti i Sverige är Nationaldemokraterna, men deras retorik ligger närmare Svenskarnas parti, säger Rudling.

Svoboda fick enligt det officiella valresultat 10,44 procent av rösterna. Partiet bildades 1991 under namnet Ukrainas Socialnationalistiska parti, (SNPU). Partisymbolen var en spegelvänd version av varghaken som tidigare även använts av Waffen-SS. År 2004 bytte partiet namn till Svoboda (frihet). Samtidigt bytte partiet symbol och försökte förändra sin framtoning.

Svobodas nuvarande partiledare Oleh Tyahnybok valdes 1998 in i det Ukrainska parlamentet för Socialnationalistiska partiet. I parlamentet anslöt han sig 2002 till Victor Jusjtjenkos valallians Vårt Ukraina.

År 2004 blev han utesluten ur alliansen efter att han i ett tv-sänt tal sagt att "En judisk maffia från Moskva styr Ukraina". I talet kallade han upprorsmän från Organisationen av ukrainska nationalister (OUN) och Ukrainska upprorsarmén (UPA) som agerade under andra världskriget för modiga hjältar.

"De var inte rädda och vi ska inte vara rädda. De tog med sig sina automatvapen in i skogen och slogs mot moskoviter, judar, tyskar och andra fiender som ville ta över Ukraina."

År 2005, som partiledare för Svoboda, skrev Tyahnybok under ett öppet brev till den dåvarande presidenten Jusjtjenko där han krävde att Jusjtjenko ska utreda "den organiserade judiska brottsligheten".

Per Anders Rudling beskriver Svoboda som antisemitiskt.

– De hävdar att judiska oligarker styr Ukraina. De vill även införa ett inrikespass med nationalitetsparagraf. Uppenbarligen för att identifiera bland annat judar.

Svobodas chefsideolog Jurij Mychaltjysjyn har bland annat översatt böcker av Mussolini och nazistideologen Joseph Goebbels.

"Förintelsen var en guldålder i den europeiska civilisationen som värmer den palestinska befolkningens hjärtan", citerades Mychaltjysjyn 2011 i Kholokost.

Partiet är förutom sin antisemitism ökänt för sitt homo-hat och rysslandshat. De menar att eliten är korrupt och anti-ukrainsk. Många våldsbenägna högerextrema skinheadgrupperingar i västra Ukraina är kopplade till Svoboda genom att anhängare har en fot dels i partiet och dels i autonoma rörelser eller fotbollsligor. Partiet har även arbetat med tyska NPD och polska nazistorganisationer.

Att Svoboda lyckades få över 10 procent i parlamentsvalet, jämfört med 1,43 procent vid förra, förklarar Rudling till viss del med den före detta presidenten Viktor Jusjtjenkos kulturpolitik.

– För att visa avstånd från Ryssland inledde han en process för att skapa nationella hjältar. Han skrev om historien. I synnerhet så rehabiliterades personer från den högerextrema kanten. De som hade kollaborerat med Nazityskland mellan 1941 och 1944, säger Rudling.

2010 gjorde Jusjtjenko ett katastrofval och fick endast fem procent av rösterna.

– Jusjtjenko, en EU och Nato-vänlig politiker bedrev ironiskt sett en historiepolitik där Ukrainska ultranationalister förhärligades och deras medverkan i massmord på etniska minoriteter som polacker och judar förnekades. När Jusjtjenko försvann från makten togs denna agenda över av Svoboda och bidrog till ökad polarisering i samhället, säger Rudling.

Svoboda har även fått mycket utrymme i ukrainska statskontrollerade medier och enligt Rudling kan den nuvarande presidenten Viktor Janukovitj som driver en prorysk plattform gynnas om hans främste motståndare i presidentvalet blir Oleh Tyahnybok.

– Det är möjligt att han vill ha det så för då vinner han naturligtvis valet 2014, säger Rudling.

Svoboda ingår i det högerextrema paneuropeiska partiet Alliansen för europiska nationella rörelser. Utöver Svoboda ingår bland annat ungerska Jobbik, franska Front National, brittiska British National Party, italienska Fiamma Tricolore och svenska Nationaldemokraterna.