Antimuslimska attacker efter brutalt mord

Publicerad 2013-05-23

England skakades på onsdagen av ett brutalt mord på öppen gata. Dådet utreds som ett islamistiskt terrordåd. I kölvattnet av mordet har English Defence League gett sig ut på gatan och rapporter har inkommit om misstänkta hatattacker.

På onsdagskvällen hade två misstänkta gärningsmän gripits för mordet i stadsdelen Woolwich i London. En man som tjänstgjorde i den engelska armén knivhöggs av två gärningsmän beväpnade med flera vapen, bland annat ett macheteliknande föremål och en pistol. Mannen ska ha dött av skador vid huvudet, rapporterar The Guardian.

Vittnen har uppgett att mannen hackades ihjäl.

De två misstänkta gärningsmännen sköts av polis och har förts till två olika sjukhus. En ska ha fått allvarliga skador. Bilder tagna från en mobiltelefon visar en av männen motivera dådet.

"Vi svär vid allsmäktiga Allah att vi aldrig kommer att sluta slåss. Den enda anledningen att vi gjort detta är för att muslimer dödas varje dag denna brittiska soldat är ett öga för ett öga och en tand för en tand", säger en av männen.

Retoriken som användes påminner om den som förekommer i Al-Qaida inspirerade propagandavideor och mordet utreds som terrorbrott.

Mordet har rört upp starka känslor i England och det muslimska rådet har tagit avstånd från dådet:

"Detta är ett barbariskt dåd. Det har inget stöd i islam och vi fördömer det reservationslöst. Detta dåd kommer tveklöst öka spänningarna på Englands gator. Vi uppmanar alla samfund, muslimska som icke-muslmiska, att samlas i solidaritet och inte låta hatet segra", säger rådet i ett uttalande, rapporterar The Guardian.

Högerextrema organisationer i England som British National Party, och National Front har på nätet uppmanat till våld, rapporterar den antifascistiska tidningen Hope Not Hate.

I Woolwich där det makabra mordet ägde rum hamnade omkring två hundra aktivister ur den antimuslimska organisationen English Defence League i sammandrabbningar med polisen på onsdagen .

Det har även kommit in rapporter om antimuslimska hämndattacker. Två personer greps på onsdagen. I Gillingham vandaliserades en moské som nu fått ökat polisbeskydd, rapporterar Kent Online. En man ska rusat in i moskén och slagit sönder fönster och bokhyllor med koranen i. I Essex greps en knivbeväpnad man misstänkt för förberedelse till mordbrand på en moské. Även i Essex har polisbevakningen kring moskén höjts.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA