Förnekade gaskammare i Auschwitz – får stöd

Publicerad 2013-06-13

Svenska Freds lokalförening i Tyresö ger Åke Sandin, som förnekat gaskammare i Auschwitz, sitt stöd. Tidigare har moderorganisationen riktat skarp kritik mot Sandin och krävt att Tyresö-avdelningen hanterar situationen.

– Han är inte antisemit och inte förintelseförnekare, säger Sylvia Ljungdahl, ordförande för lokalföreningen i Tyresö Ulands och Fredsförening (TUFF).

I tisdags höll TUFF, som är medlemmar i Svenska Freds, ett styrelsemöte där styrelseledamoten Åke Sandin diskuterades. Sandin har uppmärksammats för att han på sin blogg förnekat att det existerade gaskammare i koncentrationslägret Auschwitz. Han har även i TUFF:s radiosändningar försvarat och spridigt kända förintelseförnekares påståenden.

I maj tog Svenska Freds ordförande Anna Ek i ett pressmeddelande avstånd från Sandins historieförfalskning. Till Expo Idag sa hon på tisdagen att lokalavdelningen måste hantera situationen.

– Vill lokalföreningen ha det som de har det nu så måste vi se över hur vi agerar som nästa steg. Det här är en situation som är oacceptabel.

TUFF delar dock inte Svenska Freds kritik.

– De styrelsemedlemmar som var på mötet var eniga. Kritiken från Svenska Freds får stå för dem, säger Sylvia Ljungdahl.

Ställer ni er bakom Sandins påstående om att det inte funnits gaskammare i Auschwitz?

– Men, alltså vi vet att han inte är förintelseförnekare och att han inte är antisemit,

Är de påståendena han framfört antisemitiska?

– TUFF:s styrelse anser att han inte är antisemit och att han inte är förintelseförnekare.

Tyresöradion, den lokalradioförening där Åke Sandin sänder Radio TUFF, har inte heller de några planer på att agera mot Sandin. Radions ordförande Anders Linder ser inga problem med Sandins involvering i föreningen. En förening där Sandin, utöver styrelsen, är den enda synliga medarbetaren. Det finns även en länk från Tyresöradions hemsida till Åke Sandins blogg där antisemitism har sprids.

– Mig veterligen finns det inte några programinslag på Tyresöradion som faller utanför det regler som Myndigheten för radio och tv ställer på verksamheten, skriver han i ett mejl till Expo Idag.

Expo Idag har sökt Svenska Freds ordförande Anna Ek för en kommentar.
Jonathan Leman, Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro