Förnekade gaskammare i Auschwitz – får stöd

Publicerad 2013-06-13

Svenska Freds lokalförening i Tyresö ger Åke Sandin, som förnekat gaskammare i Auschwitz, sitt stöd. Tidigare har moderorganisationen riktat skarp kritik mot Sandin och krävt att Tyresö-avdelningen hanterar situationen.

– Han är inte antisemit och inte förintelseförnekare, säger Sylvia Ljungdahl, ordförande för lokalföreningen i Tyresö Ulands och Fredsförening (TUFF).

I tisdags höll TUFF, som är medlemmar i Svenska Freds, ett styrelsemöte där styrelseledamoten Åke Sandin diskuterades. Sandin har uppmärksammats för att han på sin blogg förnekat att det existerade gaskammare i koncentrationslägret Auschwitz. Han har även i TUFF:s radiosändningar försvarat och spridigt kända förintelseförnekares påståenden.

I maj tog Svenska Freds ordförande Anna Ek i ett pressmeddelande avstånd från Sandins historieförfalskning. Till Expo Idag sa hon på tisdagen att lokalavdelningen måste hantera situationen.

– Vill lokalföreningen ha det som de har det nu så måste vi se över hur vi agerar som nästa steg. Det här är en situation som är oacceptabel.

TUFF delar dock inte Svenska Freds kritik.

– De styrelsemedlemmar som var på mötet var eniga. Kritiken från Svenska Freds får stå för dem, säger Sylvia Ljungdahl.

Ställer ni er bakom Sandins påstående om att det inte funnits gaskammare i Auschwitz?

– Men, alltså vi vet att han inte är förintelseförnekare och att han inte är antisemit,

Är de påståendena han framfört antisemitiska?

– TUFF:s styrelse anser att han inte är antisemit och att han inte är förintelseförnekare.

Tyresöradion, den lokalradioförening där Åke Sandin sänder Radio TUFF, har inte heller de några planer på att agera mot Sandin. Radions ordförande Anders Linder ser inga problem med Sandins involvering i föreningen. En förening där Sandin, utöver styrelsen, är den enda synliga medarbetaren. Det finns även en länk från Tyresöradions hemsida till Åke Sandins blogg där antisemitism har sprids.

– Mig veterligen finns det inte några programinslag på Tyresöradion som faller utanför det regler som Myndigheten för radio och tv ställer på verksamheten, skriver han i ett mejl till Expo Idag.

Expo Idag har sökt Svenska Freds ordförande Anna Ek för en kommentar.
Jonathan Leman, Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA