Förnekade gaskammare i Auschwitz – får stöd

Publicerad 2013-06-13

Svenska Freds lokalförening i Tyresö ger Åke Sandin, som förnekat gaskammare i Auschwitz, sitt stöd. Tidigare har moderorganisationen riktat skarp kritik mot Sandin och krävt att Tyresö-avdelningen hanterar situationen.

– Han är inte antisemit och inte förintelseförnekare, säger Sylvia Ljungdahl, ordförande för lokalföreningen i Tyresö Ulands och Fredsförening (TUFF).

I tisdags höll TUFF, som är medlemmar i Svenska Freds, ett styrelsemöte där styrelseledamoten Åke Sandin diskuterades. Sandin har uppmärksammats för att han på sin blogg förnekat att det existerade gaskammare i koncentrationslägret Auschwitz. Han har även i TUFF:s radiosändningar försvarat och spridigt kända förintelseförnekares påståenden.

I maj tog Svenska Freds ordförande Anna Ek i ett pressmeddelande avstånd från Sandins historieförfalskning. Till Expo Idag sa hon på tisdagen att lokalavdelningen måste hantera situationen.

– Vill lokalföreningen ha det som de har det nu så måste vi se över hur vi agerar som nästa steg. Det här är en situation som är oacceptabel.

TUFF delar dock inte Svenska Freds kritik.

– De styrelsemedlemmar som var på mötet var eniga. Kritiken från Svenska Freds får stå för dem, säger Sylvia Ljungdahl.

Ställer ni er bakom Sandins påstående om att det inte funnits gaskammare i Auschwitz?

– Men, alltså vi vet att han inte är förintelseförnekare och att han inte är antisemit,

Är de påståendena han framfört antisemitiska?

– TUFF:s styrelse anser att han inte är antisemit och att han inte är förintelseförnekare.

Tyresöradion, den lokalradioförening där Åke Sandin sänder Radio TUFF, har inte heller de några planer på att agera mot Sandin. Radions ordförande Anders Linder ser inga problem med Sandins involvering i föreningen. En förening där Sandin, utöver styrelsen, är den enda synliga medarbetaren. Det finns även en länk från Tyresöradions hemsida till Åke Sandins blogg där antisemitism har sprids.

– Mig veterligen finns det inte några programinslag på Tyresöradion som faller utanför det regler som Myndigheten för radio och tv ställer på verksamheten, skriver han i ett mejl till Expo Idag.

Expo Idag har sökt Svenska Freds ordförande Anna Ek för en kommentar.
Jonathan Leman, Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA