daniel spansk

Daniel Spansk valdes in i Nykvarns kommunfullmäktige som nationaldemokrat men representerar sedan ett år tillbaka nazistiska Svenskarnas parti. Foto: Expo.

Kommunpolitiker deltog i nazistisk våldsaktion

Publicerad 2013-05-25

Nazister från flera högerextrema organisationer begav sig under fredagskvällen till Stockholms södra förorter för att konfrontera lokalbefolkningen. Daniel Spansk som är invald i Nykvarns kommunfullmäktige deltog i aktionen som var våldsam.

Aktivister och företrädare från bland annat nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, Svenskarnas parti och Förbundet Nationell Ungdom gjorde under fredagskvällen gemensam sak med fotbollshuliganer och begav sig ut till områden i framförallt Botyrka kommun söder om Stockholm. Enligt dem själva var det för att "skipa rättvisa" efter den senaste veckans oroligheter. Aktionen hade samordnats via forum på internet.

Enligt Aftonbladet var det 50-tal nazister som samlades i området Storvreten i Botkyrka. Där upp stod konfrontationer med lokalbefolkningen.

– En person har gripits, arton har omhändertagits och två avhysts, sa Towe Hägg vid polisens länskommunikationscentral i Stockholm igår kväll till Aftonbladet.

En av de nazister som deltog i våldsaktionen var Daniel Spansk. Spansk valdes in i Nykvarns kommunfullmäktige för Nationaldemokraterna men representerar sedan ett år tillbaka Svenskarnas parti. Expo Idag har förgäves försökt att nå Spansk som även sitter i nazistpartiets partistyrelse för en kommentar.

Bland de nazister som deltog vid aktionen finns flera som är dömda för grova våldsbrott. Svenska Motståndsrörelsen uppmanar även sina medlemmar att bära kniv. På flera högerextrema sajter sprids nu uppgifter om att liknande aktioner kommer att ske under lördagskvällen.

- Vi kommer att ha en hög förstärkning under en tid fram över, säger Kjell Lindgren vid Länspolisen i Stockholm.

Uppgifter i sociala medier har även cirkulerat om att nazister i samma område ska ha gett sig på mindre grupp tonåringar och att en misshandel ska ägt rum. Länspolisen i Stockholms presstalesperson Kjell Lindgren säger dock till Expo Idag att ingen anmälan om misshandel har gjorts. Flera nazister har dock hävdat i sociala medier att de har brukat våld mot personer som de själva beskriver som "stenkastare".

Nazisterna beskriver sig själva som ett medborgargarde. Att högerextremister utnyttjar social oro i utsatta områden är inget nytt. I flera europeiska länder har en liknande händelser skett, bland annat i England där den antimuslimska huliganorganisationen English Defence Leauge beskrev sig själva som just medborgargarde i samband med upploppen i London för två år sedan.

I Grekland har det nazistiska partiet Gyllene Gryning det senaste året bedrivit en liknande verksamhet och i Ungern har medlemmar ur det högerextrema partiet Jobbik under flera års tid berättigat sitt våldsutövande med att vara just medborgargarde. Liknande strategier finns även i flera andra europeiska länder.

I den svenska nazistmiljön har det länge funnits en vilja att agera på liknande sätt. Flera källor som Expo Idag varit i kontakt med bekräftar det. Kim Fredriksson som var aktiv i flertalet svenska högerextrema organisationer och partier från tidigt 1990-tal tills för ett par år sedan menar att idéerna om att framstå som medborgargarden har funnits länge inom miljön.

- De vill skapa en illusion om ett samhälle i förfall och att man är de enda som kan få kontroll på situationen, säger Fredriksson som under sin tid som aktiv nazist hade flera centrala positioner inom rörelsen.

Kim Fredriksson menar att aktionerna kommer fortsätta.

- De vill förändra sociala konflikter till att framstå som etniska, menar han.
Alex Bengtsson

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.