Analys: SD väljer rasismen

Publicerad 2014-12-02

Sverigedemokraterna valde alltså att fälla regeringen till partiets gräsrötter och de flesta av partiets väljare stora glädje. Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson fick under presskonferensen där hela mediekåren närvarade chansen att redovisa varje rasistiskt vinkel och floskel han har lärt sig under de åren han har varit med i partiet.

Men den vikarierande partiledaren tillika partiideologen och strategen fick också möjligheten att berätta för svenska folket att hans parti nu har valt väg. Det blev som de flesta trodde: Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti. Karlssons meddelande om att han minsann tänker fälla varje regering som inte anammar Sverigedemokraternas hat mot flyktingar och anhöriginvandrare kan inte tolkas på annat sätt.

Den sjukskrivne Åkessons tidigare påstående om ett brett parti som satsar på att bli statsbärande är därmed död och begraven och efter en sådan här cirkus kommer det ta lång tid att förändra den bilden.

Till Expo Idag förklarade den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt att han vore lycklig om det blir ett nyval som uppfattas som en folkomröstning om flyktingmottagandet.

För det är givetvis det Sverigedemokraterna vill. Ett nyval om några månader där de demokratiska partierna inte hunnit samla sina medlemmar för att formulera en politik och medielogiken talar för att fokus kommer riktas mot Sverigedemokraterna.

Och där står då enfrågepartiet SD. Glada över ett nyval där svenska folket ska välja mellan att välkomna människor som i detta nu flyr terrorgrupper som Isis, som flyr förföljelse och barbari eller att ska stänga dörren till vårt land och våra lokalsamhällen.

Det vore givetvis en mardröm. Inte för att majoriteten av oss som bor i det här landet skulle välja Mattias Karlssons rasism. Det kommer nämligen inte hända. Men att det gått så långt att vi ens ska behöva ställa oss frågan om solidaritet och sammanhållning är bra eller inte…

Det är ett svaghetstecken för ett anständigt samhälle.
Alex Bengtsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro