Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna meddelade på tisdagen att de kommer att rösta för alliansens budgetförslag och på så sätt fälla regeringens budget. Det innebär att Sverige försätts i regeringskris. Sverigedemokraterna vikarierande partiledare Mattias Karlsson motiverade sitt beslut med en lång utläggning inför en massiv presskår att Sverige tar emot för mycket invandrare. Han menade att det leder till ett "sönderfall" av samhället. Karlsson kopplade invandring till våldtäkter och brottslighet. Han påstod att Rosengård i Malmö och Rinkeby i Stockholm är "no go areas" "som utvecklar sig till parallella samhällen".

Till slut meddelade Karlsson att, trots att han konstaterat, att Sverigedemokraterna anser att alliansens och regeringens budgetförslag är "lika dåliga" att de tänker fälla regeringens budget.

Sverigedemokraterna sade att de tänker rösta ned samtliga budgetförslag som de inte får inflytande i. Till Expo Idag förklarade den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt att han vill tvinga regeringen att tala med dem och uppger att Sverigedemokraterna även kan rösta ned nya regeringskonstellationers budgetar.

– Vi är beredda på att rösta ned deras förslag om de bildar regering, säger Sjöstedt.

Är det egentligen en folkomröstning om invandring som ni är ute efter?

– Blir det så vore det väldigt lyckligt för oss, säger Sjöstedt.

Efter Sverigedemokraternas beslut kallade statsminister Stefan Löfven till ett möte med partiledarna i alliansen för att försöka komma fram till en överenskommelse för att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande.

På onsdagen efter lunch trycks det på voteringsknapparna i riksdagens plenisal om regeringens budget.

Ämnen i artikeln