smr

Ett år efter att Svenska motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk manifestation mot nazism i Kärrtorp anordnas nya antirasistiska manifestationer i området. (Foto: Expo)

Manifestation ett år efter nazistattacken

Publicerad 2014-12-15

På dagen ett år efter att nazistiska Svenska motståndsrörelsen attackerade en antinazistisk manifestation i Kärrtorp anordnas nya manifestationer i området. Efter attacken för ett år sedan har sju aktivister dömts. Flera nazister väntar fortfarande på rättegång.

Den 15 december förra året höll linje 17 en manifestation mot nazism i Kärrtorp. En anledning till manifestationen var att det i området förekommit nazistiskt klotter, men även våldsdåd. När manifestationen hölls attackerades den av ett 30-tal nazister från Svenska motståndsrörelsen demonstranterna som kastade tillhyggen. Bland antirasisterna fanns barn och barnvagnar.

I efterhand väcktes kritik mot polisen som endast hade en mindre bevakning av demonstrationen. Bara några få poliser var plats. I förundersökningen till den första Kärrtorpsrättegången framgår det hur nazistiska Svenska motståndsrörelsen mobiliserat för attacken och att de var beredda på att använda våld. En kvinna som frågat om fick följa med till Kärrtorp fick svaret från en av organisationens aktivister:

"Nej det kommer bli vilt på söndag."

Svenska motståndsrörelsens ledare i Stockholm, Emil Hagberg, dömdes i mars till fängelse, tillsammans med ytterligare sex aktivister. I november lämnades ytterligare nio åtal mot nazister som deltog i attacken in till Södertörns tingsrätt. Även en demonstrant i Linje 17-manifestationen har dömts för att huggit en nazist med kniv.

Svenska motståndsrörelsen har flera gånger gett sig på antirasistiska manifestationer. 2012 stormade nazisterna ett antirasistiskt möte i Ludvika. Då misshandlades politikern för Vänsterpartiet Daniel Riazat. I september greps aktivister i Svenska motståndsrörelsen i Umeå i samband med att en gala för utsatta människor hölls. Andra grova våldsbrott som kopplats till nazistorganisationen de senaste åren är mordet på Joakim Karlsson i Vallentuna 2012.

Idag genomför Linje 17 en ny manifestation i Kärrtorp under parrollen "Ett år av antirasism".

"Nu blickar vi framåt. Välkomna att med oss och många andra åter samlas på Kärrtorps torg för att tillsammans stå upp för ett tryggt samhälle öppet för alla." skriver organisationen på Facebook.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA