Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Söndagen den 15 december attackerade ett 30-tal nazister i Svenska motståndsrörelsen en manifestation mot nazism i Kärrtorp. Flera av dem var beväpnade med påkar, flaskor och stenar. På fredagen inleds rättegången mot sju av nazisterna. Samtliga misstänks för våldsamt upplopp. Tre av dem har suttit häktade sedan attacken. En av dessa är den 29-årige ledaren för Svenska motståndsrörelsen i Stockholm. De andra två häktade, 23 och 24, pekas ut som gruppchefer. Åklagaren misstänker att dessa tre har haft en framträdande roll i planeringen kring och i vid attacken i Kärrtorp, något som kan få betydelse om de döms. Anstiftare eller anförare till våldsamt upplopp kan dömas upp till tio års fängelse, medan maxstraffet för anhängare i våldsamt upplopp är på fyra år.

29-årigen misstänks för att ha varit anförare vid attacken i Kärrtorp. Åklagaren menar att 29-åringen ska ha gett order under upploppen . I polisförhör har medåtalade från hans organisation gett stöd för den uppgiften.

Även 24-åringen anklagas för att ha varit anförare vid upploppen. Han är även misstänkt för anstiftan till upploppen tillsammans med den häktade 23-åringen. Att de båda har en ledande position i Svenska motståndsrörelsen får stöd i bevisningen. I dokument som polisen tagit i beslag beskrivs 23-åringen som gruppchef i Södra Stockholm. I ett brev som 24-åringen tog emot i häktet från en aktivist kallas också han för gruppchef. Det bekräftas också av interna dokument som beslagtagits .

"Du ska veta att vi aldrig sviker våran GC", skriver en aktivisten i brevet.

Inför den antinazistiska demonstrationen i Kärrtorp arbetade 23-åringen och 24-åringen med att mobilisera en motdemonstration.

Två dagar innan den våldsamma attacken i Kärrtorp skickade 23-åringen ut flera SMS till aktivister i Svenska motståndsrörelsen.

"Jag vill att alla ringer runt idag och försöker få med folk till demon på söndag. Alla borde kunna fixa minst 1 person. Rapportera till mig senast ikväll kl 20:30. Se till att verkligen försöka nu!!".

Samma SMS vidarebefordrades av 24-åringen. 23-åringen skickade också ett annat SMS samma dag:

"Hej, boka upp eran söndag! Rödingarna ska arrangera".

I andra SMS framgår även att Svenska motståndsrörelsen var redo att använda våld.

"Nej det kommer bli vilt på söndag", skriver 23-åringen till en kvinna som frågar om hon får följa med till Kärrtorp.

Den häktade 24-åringen skriver även till 23-åringen:

"Tandskydd och lindor, precis som på den gamla goda tiden"

Den 14 december, dagen innan attacken, skickar 23-åringen ut nya uppmaningar och förhållningsorder.

"Samling imorgon söndag kl 11:30 tallkrogens tunnelbanestation. Diskret klädsel", SMS:et vidarebefordras till ytterligare aktivister av 24-åringen.

23-åringen får en fråga om vad han menar med "diskret klädsel".

"Inga stora identifierbara tryck på kläderna. Gärna mörka kläder. Vi ska vara motdemonstranter imorgon så vi kan ha militanta black block kläder.", svarar han.

Enligt uppgifter som kommit fram vid förhör anlände Svenska motståndsrörelsens aktivister med ett tiotal bilar till Gubbängen nära Kärrtorp. En aktivist beskriver att flera bilar fyllts med glasflaskor. Alla ska ha uppmanats att lägga flaskor i sina fickor. Nazisterna ska ha maskerat sig, och även beväpnat sig med stenar, träbitar och sköldar. När de fick syn på antirasisterna tände de facklor.

Vid demonstrationen delades, enligt uppgifter från polisförhören, Svenska motståndsrörelsens aktivister upp sig i två grupper. En ledd av 29-åringen den andra av 24-åringen. Under attacken ska de båda ha gett order till de övriga om hur de skulle bete sig, om när de skulle trycka framåt mot den antinazistiska demonstrationen och när de skulle backa tillbaka.

En av dem som åtalas på fredagen är även misstänkt för hets mot folkgrupp. Vid rättegången tas även brott mot vapenlagen upp. Dessa har dock begåtts vid en annan tidpunkt.

Rättegången fortsätter nästa vecka. Flera åtal väntas mot aktivister i Svenska motståndsrörelsen som var inblandade i attacken i Kärrtorp.