Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 15 december förra året som flera aktivister i Svenska motståndsrörelsen attackerade en antinazistisk manifestation i Kärrtorp. Ett 30-tal greps efter händelsen misstänkta för våldsamt upplopp. Svenska motståndsrörelsens ledare i Stockholm, Emil Hagberg, har suttit häktad sedan attacken. Han döms för våldsamt upplopp till åtta månaders fängelse och kommer att fortsätta sitta häktad tills domen vinner laga kraft.

Ytterligare två aktivister, Joakim Blixt Eriksson och Peter Jusztin, som har ledande positioner i Svenska motståndsrörelsen i Stockholm döms till sex månaders fängelse vardera för våldsamt upplopp.

I domen konstateras att det är "uppenbart" att det var Svenska motståndsrörelsen som angrep den antinazistiska manifestationen. Tingsrättens ordförande Claudia Vadaszi, uppger i ett pressmeddelande att Svenska motståndsrörelsens aktivister "så snart de anlände till torget börjat springa och kasta flaskor" mot manifestationen.

Åklagaren menade att Emil Hagberg varit anförare vid upploppen vilket skulle kunna innebära ett högre straff. Tingsrätten menar dock att hans roll vid upploppen inte kunde bevisas. Även Peter Jusztin frias från åtalet som anförare.

Jusztin anklagades även för att vara anstiftare för upploppen tillsammans med Blixt Eriksson. Även detta menade tingsrätten inte gick att bevisa. Anledningen är att de SMS där de uppmanat aktivister att ansluta sig till Kärrtorp inte skickats ut till tillräckligt många.

Ytterligare fyra aktivister dömdes i Södertörns tingsrätt för våldsamt upplopp.
En 18-åring, en 17-åring och en 16-åring döms ungdomstjänst och ytterligare en 17-åring döms till ungdomsvård.

Två av aktivsterna som dömdes, en 17-åring och Peter Jusztin döms även för andra brott än våldsamt upplopp. 17-åringen döms för hets mot folkgrupp i anslutning till Kärrtorp. Peter Jusztin döms för brott mot vapenlagen och vapenbrott som inte är kopplade till attacken i Kärrtorp.

Onsdagens dom är en deldom eftersom fler aktivister kan komma att åtalas för attacken i Kärrtorp.