Nazist tog plats i Ludvikas kommunfullmäktige

Publicerad 2014-10-20

När kommunfullmäktigemötet i Ludvika öppnade på måndagen tog nazisten från Svenska motståndsrörelsen Per Öberg plats på ett sverigedemokratiskt mandat. Ledamöter uttrycker till Expo Idag frustration över att nazisten blivit kommunpolitiker.

– Det är ett demokratiskt bekymmer som beror på vallagen att det kommer in personer som inte är aktiva i något parti som kandiderat. Det hoppas jag att man kan lösa till nästa val, säger HåGe Persson, oppositionsråd i Ludvika för Moderaterna

Pär Öberg ingår i nazistiska Svenska motståndsrörelsens ledning och är pressekreterare för organisationen. Genom att hans namn skrevs in på Sverigedemokraternas valsedlar, lyckades han med 18 röster ta över ett av partiets mandat.

Sverigedemokraten och kommunfullmäktigeledamoten Mats Persson tar avstånd från det inträffade.

– Som parti och personligen tar vi avstånd från totalitära ideologier från vänster till höger och det är inget vi kommer att samarbeta med. Ansvaret för situationen har de som stiftat lagarna och gjort det möjligt att väljas in på någon annans mandat.

Ni kunde ha stoppat det här genom att stänga era valsedlar?

– Jo, men då hade vi stått där med tomma stolar. Det har vi haft problem med i hela Sverige. Vi såg inte heller det här scenariot och nu har vi lärt oss. Det här kommer inte hända igen. Jag vill passa på att be om ursäkt för att detta har hänt.

 smr Emil Hagberg tågar in som åhörare i Ludvikas kommunfullmäktige tillsammans med flera av Svenska motståndsrörelsens aktivister (Foto: Expo)
När kommunfullmäktige samlades fick Per Öberg sin plats bredvid Sverigedemokraternas ledamöter. Öberg tågade strax innan mötet in tillsammans med ett tiotal aktivister som slog sig ned som åhörare. En av dem var Emil Hagberg som dömdes till fängelse efter det uppmärksammade angreppet på en antinazistisk manifestation i Kärrtorp i slutet av förra året. Kommunfullmäktigesammanträdet förflöt dock utan störningar.

Svenska motståndsrörelsens mandat i Ludvika har fått fart på organisationens planer att bilda ett parti. Nyligen meddelade Svenska motståndsrörelsens ledare Klas Lund att de tänker bilda en "parlamentarisk gren" för att ställa upp i val.

Svenska motståndsrörelsen har också tidigare fått uppmärksamhet i just Ludvika. 2012 attackerade organisationen ett antirasistiskt möte och den nyvalda riksdagskandidaten för Vänsterpartiet Daniel Riazat misshandlades med en flaska. Först två år efter attacken skulle Svenska motståndsrörelsens ledare i Dalarna, Pär Sjögren, dömas för ofredande för händelsen. Emil Hagberg som misstänktes för själva misshandeln friades.

Ett annat uppmärksammat våldsdåd som Svenska motståndsrörelsen stått för inträffade i slutet av förra året. Då stormade flera aktivister, bland dem personer som tidigare attackerat det antirastiska mötet i Ludvika, en antinazistisk manifestation i Kärrtorp.

Nyligen avslutades även en rättegång mot tre aktivister i Svenska motståndsrörelsen som misstänks för att oprovocerat ha knivhuggit en nigeriansk man i Stockholm. Dom har ännu inte meddelats i målet.

2013 dömdes en person kopplad till Svenska motståndsrörelsen för mordet på Joakim Karlsson i Vallentuna. En annan aktivist i Svenska motståndsrörelsen är ännu på frifot, misstänkt för delaktighet i mordet.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro