Riksdagskandidat för Centern spred judehat

Publicerad 2014-09-05

Centerpartiets riksdagskandidat Dayana Jadarian har publicerat en video med den tidigare Ku Klux Klan ledaren David Duke. I videon påstår Duke att judendomen går ut på att hata icke judar. Trots videon kommer inte Centerpartiets distriktsordförande i Sörmland att plocka bort henne från riksdagslistan.

Det antirasistiska sociala medie-projektet "Judehatet" var först att lyfta fram att Dayana Jadarian spridit en video med David Duke. Duke är en ökänd judehatare och rasideolog som ofta lyfts fram av nazister även i Sverige. I videon som Jadarian delat på Facebook sprider Duke en rad antisemitiska föreställningar. Bland annat att judar styr medier och Hollywood. Judar anklagas också för att få samhällen att tappa sin moral vilket i sin tur leder till att äktenskap brakar samman och könsjukdomar sprids. Jadarian har på Facebook svarat på kritik för sin länkning till Duke, rapporterar Metro.

Hon menar att Duke inte sprider rasism i videon utan att den innehåller "fakta" och "det vet alla men många vill förtränga det". Hon har dock inte svarat Metro vad det är för fakta som hon anser att Duke presenterat.

Centerpartiets distriktsordförande Bo Rundquist uppger till Metro att Dayana Jadarians delning av David Duke-videon diskuterats, men att hon kommer att få stå kvar som riksdagskandidat. Han uppger att Centerpartiet tar avstånd från all form av rasism, men är ändå osäker på om Jadarian kan uteslutas.

– Jag kan inte säga om det här är över gränsen eller inte, säger Rundquist till Metro.

Videon med David Duke ligger fortfarande kvar på Dayana Jadarians Facebooksida.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA