Riksdagskandidat för Centern spred judehat

Publicerad 2014-09-05

Centerpartiets riksdagskandidat Dayana Jadarian har publicerat en video med den tidigare Ku Klux Klan ledaren David Duke. I videon påstår Duke att judendomen går ut på att hata icke judar. Trots videon kommer inte Centerpartiets distriktsordförande i Sörmland att plocka bort henne från riksdagslistan.

Det antirasistiska sociala medie-projektet "Judehatet" var först att lyfta fram att Dayana Jadarian spridit en video med David Duke. Duke är en ökänd judehatare och rasideolog som ofta lyfts fram av nazister även i Sverige. I videon som Jadarian delat på Facebook sprider Duke en rad antisemitiska föreställningar. Bland annat att judar styr medier och Hollywood. Judar anklagas också för att få samhällen att tappa sin moral vilket i sin tur leder till att äktenskap brakar samman och könsjukdomar sprids. Jadarian har på Facebook svarat på kritik för sin länkning till Duke, rapporterar Metro.

Hon menar att Duke inte sprider rasism i videon utan att den innehåller "fakta" och "det vet alla men många vill förtränga det". Hon har dock inte svarat Metro vad det är för fakta som hon anser att Duke presenterat.

Centerpartiets distriktsordförande Bo Rundquist uppger till Metro att Dayana Jadarians delning av David Duke-videon diskuterats, men att hon kommer att få stå kvar som riksdagskandidat. Han uppger att Centerpartiet tar avstånd från all form av rasism, men är ändå osäker på om Jadarian kan uteslutas.

– Jag kan inte säga om det här är över gränsen eller inte, säger Rundquist till Metro.

Videon med David Duke ligger fortfarande kvar på Dayana Jadarians Facebooksida.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro