sdpol pavel gamov

Pavel Gamov erbjöd sig att skriva för tidningen Nationell Idag och kallade Mona Sahlins dotters äktenskap med en mörkhyad man för en "fadäs". (Foto: Expo)

SD-topp i samröre med ND

Publicerad 2014-05-22

Sverigedemokraternas EU-kandidat Pavel Gamov tipsade den högerextrema tidningen Nationell Idag om rasistiska artikeluppslag och hade kontakt med Nationaldemokraternas partitopp. Det kan Expo i samarbete med Expressen avslöja.

Sommaren 2009 uppmärksammade flera rasistiska sajter att Mona Sahlins dotter skulle gifta sig med en mörkhyad man. Även Pavel Gamov uppmärksammade giftermålet och kontaktade Nationell Idags dåvarande chefredaktör Vavra Suk, som vid tidpunkten även var aktiv i Nationaldemokraterna. Gamov uppmanade Suk att skriva om äktenskapet. Vavra Suk svarade att han redan hade noterat händelsen, varpå Gamov skrev:

"Okej, kul att höra. Då antar jag att jag inte behöver skriva något om denna fadäs. Hur som helst ska jag försöka knåpa ihop min artikel som jag utlovade förut."

Mona Sahlin reagerar starkt när hon får reda på vad SD-politikern skrivit.

– Jag blir upprörd över människoföraktet som den här Pavel ger uttryck för. Det är uppenbart att det är hudfärgen på min dotters man som är "fadäsen", säger Sahlin till Expressen.

I augusti 2009 bjöds Gamov in till Nationaldemokraternas riksårsmöte och valkonferens.

"Tack så mycket. Jag lovar inte att komma men ska göra mitt bästa. Om jag kommer lovar jag att meddela dig det via mejl, sms eller telefon.", svarade Gamov på inbjudan.

Pavel Gamov fortsatte att hålla kontakten med Vavra Suk och beklagade sig till honom under hösten att Sverigedemokraterna släppt kravet på dödstraff. Han undrade om Nationaldemokraterna förespråkade dödstraff. När han fick ett nej till svar skrev Gamov till Suk.

"Jag hade en sorts förhoppning om att ND kanske hade tagit upp vissa grejer som SD hade släppt i sitt partiprogram, men detta var alltså inte en av dem. Undrar om det finns något radikalare parti som driver frågan."

Inför valet 2010 fick Gamov en viktigare roll inom Sverigedemokraterna, då han kandiderade till riksdagen för partiet. I och med det ville Gamov mörka sina kontakter med Nationaldemokraterna och vädjade i ett mejl till Vavra Suk om att alla spår till Nationaldemokraterna skulle raderas. I mejlet framgick även att Gamov haft kontakt med Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson. Han skrev också om Nationaldemokraternas "kamp". Han avslutade mejlet med: "Tack för det arbete ni utför."

Pavel Gamov är Sverigedemokraternas distriktsordförande i Uppland. Han sitter som suppleant i partistyrelsen, är på valbarplats på riksdagslistan. Han står även på Sverigedemokraternas lista till Europaparlamentet.
I Uppsala sitter han både i landstinget och kommunfullmäktige

Sverigedemokraterna har beskrivit Nationaldemokraterna som ett "kryptonazistiskt" parti. Tidigare har SD-politikern Axel W Karlsson uteslutits ur partiet med hänvisning att han skrivit för Nationell Idag.

Pavel Gamov ger, när han konfronteras av Expressen, flera olika svar angående sina kontakter med Nationaldemokraterna och Nationell Idag. Han säger först att han inte minns. För att sedan säga att han var "politiskt omogen" och att han gick på Nationaldemokraternas "lögner". Han tar även avstånd från vad han skrivit om Mona Sahlins dotter och hennes äktenskap.

– Jag kan konstatera att jag gjorde de här sakerna innan jag var aktiv som sverigedemokrat. Jag var väldigt vilsen och omogen. Jag var väldigt ung, jag är ung än i dag. Jag ångrar det här väldigt djupt. Det är rent ut sagt pinsamt. Jag lurades med i den här kampanjen som pågick och fortfarande pågår att försöka locka över sverigedemokrater till extremorganisationer, säger Gamov till Expressen.
Mikael Ekman, Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro