Svenska fotbollsförbundet: "Jag är äcklad och skrämd"

Publicerad 2014-09-01

– Det är ett fullkomligt vidrigt uttryck, säger Svenska fotbollsförbundet om sverigedemokraternas kandidat i Edas hotfulla inlägg om Zlatan Ibrahimovic. SD-kandidaten Henrik Kunni har bland annat skrivit att han önskar att Zlatan skjuts.

– Jag tycker att det är fullkomligt vidrigt uttryck. Jag är både äcklad och skrämd över att en politiker uttrycker sig på det här sättet, säger Niklas Bodell, kommunikationschef för Svenska fotbollsförbundet och herrlandslaget till Expo Idag.

Niklas Bodell har tagit del av Henrik Kunnis facebook-inlägg som först uppmärksammades av "Inte rasist, men…". Kunni har bland annat skrivit på sin Facebook om Zlatan:

"Snälla skjut f-anskapet" och "En ide vore ju att sparka Zlatan istället. Skjut honom och gräv ner han om han skulle vägra."

– Jag tycker den här politikern snarast och omedelbart borde lämna sina uppdrag och be hela den svenska folkrörelsen fotboll om ursäkt, säger Bodell.

Han poängterar också att svensk fotboll står för gemenskap och allas lika värde och att svensk fotboll aktivt motverkar rasism.

– Svensk fotboll med Zlatan som är en av dem som går i spetsen står för integration och gemenskap och att vi respekterar alla oavsett hudfärg, härkomst eller religiositet. Det är kärnan av vår fantastiska folkrörelse. Svensk fotboll är viktigt för att motverka den här typen av uttryck.

Till Expo Idag kommenterar Bodell även tidigare nedsättande kommentarer som sverigedemokrater fällt. Bland annat Jimmie Åkesson som i en intervju i Sydsvenskan 2007 ifrågasatte om Zlatan var en "legosoldat. Partideologen Mattias Karlsson har hävdat att Zlatans attityd inte "känns svensk".

– Jag tycker att det är upprörande att folkvalda uttrycker sig på det här sättet, minst sagt, säger Bodell.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen tar avstånd från Kunnis kommentarer och uppger att de undersöker det inträffade. Kinnunen vill dock inte ta avstånd från hur Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson tidigare uttryckt sig om Zlatan.

– De har egentligen uttryckt sig på samma sätt som Zlatan gjort i sin bok om sin identitet. Han ger dem stöd i den tesen.

Att Zlatan skulle vara legosoldat?

– Nej, men att han inte kände sig som svensk under den tiden. Att det är någonting som har hänt och det är ganska naturligt egentligen, säger Kinnunen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA