Svenska fotbollsförbundet: "Jag är äcklad och skrämd"

Publicerad 2014-09-01

– Det är ett fullkomligt vidrigt uttryck, säger Svenska fotbollsförbundet om sverigedemokraternas kandidat i Edas hotfulla inlägg om Zlatan Ibrahimovic. SD-kandidaten Henrik Kunni har bland annat skrivit att han önskar att Zlatan skjuts.

– Jag tycker att det är fullkomligt vidrigt uttryck. Jag är både äcklad och skrämd över att en politiker uttrycker sig på det här sättet, säger Niklas Bodell, kommunikationschef för Svenska fotbollsförbundet och herrlandslaget till Expo Idag.

Niklas Bodell har tagit del av Henrik Kunnis facebook-inlägg som först uppmärksammades av "Inte rasist, men…". Kunni har bland annat skrivit på sin Facebook om Zlatan:

"Snälla skjut f-anskapet" och "En ide vore ju att sparka Zlatan istället. Skjut honom och gräv ner han om han skulle vägra."

– Jag tycker den här politikern snarast och omedelbart borde lämna sina uppdrag och be hela den svenska folkrörelsen fotboll om ursäkt, säger Bodell.

Han poängterar också att svensk fotboll står för gemenskap och allas lika värde och att svensk fotboll aktivt motverkar rasism.

– Svensk fotboll med Zlatan som är en av dem som går i spetsen står för integration och gemenskap och att vi respekterar alla oavsett hudfärg, härkomst eller religiositet. Det är kärnan av vår fantastiska folkrörelse. Svensk fotboll är viktigt för att motverka den här typen av uttryck.

Till Expo Idag kommenterar Bodell även tidigare nedsättande kommentarer som sverigedemokrater fällt. Bland annat Jimmie Åkesson som i en intervju i Sydsvenskan 2007 ifrågasatte om Zlatan var en "legosoldat. Partideologen Mattias Karlsson har hävdat att Zlatans attityd inte "känns svensk".

– Jag tycker att det är upprörande att folkvalda uttrycker sig på det här sättet, minst sagt, säger Bodell.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen tar avstånd från Kunnis kommentarer och uppger att de undersöker det inträffade. Kinnunen vill dock inte ta avstånd från hur Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson tidigare uttryckt sig om Zlatan.

– De har egentligen uttryckt sig på samma sätt som Zlatan gjort i sin bok om sin identitet. Han ger dem stöd i den tesen.

Att Zlatan skulle vara legosoldat?

– Nej, men att han inte kände sig som svensk under den tiden. Att det är någonting som har hänt och det är ganska naturligt egentligen, säger Kinnunen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro