Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Varför fanns inte Graven med på frågan var man helst vill se Zlatan i höst?", skrev Kunni i maj 2012 på Facebook. I samband med kommentaren länkade Kunni till en artikel om Zlatan på Aftonbladet som handlade om att fotbollsproffset ställt ett ultimatum till hans dåvarande klubb AC Milan att värva spelare.

Henrik Kunni, som ställer upp till val för Sverigedemokraterna i Eda i Värmland, har ett Facebookkonto som flödar av hatiska kommentarer mot Zlatan Ibrahimovic. Flera gånger önskas livet ur stjärnan.

"En ide vore ju att sparka Zlatan istället. Skjut honom och gräv ner han om han skulle vägra.", stod det på politikerns Facebook-konto 2012.

Det är dock inte bara Zlatan som Kunni på önskat livet ur på sitt Facebook-konto. I ett inlägg ville han se att hela riksdagen avrättades.

"Var är Dansken när man behöver dem? De kan få göra en repris av den 8 november 1520 händelse. (Stockholms blodbad). Då kanske vi får in lite friskt blod i regeringen. Det som finns där nu är redan förgiftat och korrupt." skrev han 14 augusti 2012.

Agget mot Zlatan är inte Kunni ensam om inom Sverigedemokraterna, även om det bara är han som uppmärksammats för att ha önskat livet ur honom. 2007 sade Jimmie Åkesson till Sydsvenskan om Zlatan.

"Han spelade i alla fall för Sverige. Sedan om han var legosoldat eller inte det vet jag inte,", sa Åkesson till Sydsvenskan apropå Zlatans mål mot Italien i fotbolls-EM 2004.

Sverigedemokraternas partiideolog Mattias Karlsson sa 2007 till Ekot att "Zlatans attityd på många sätt inte känns svensk" och att "han har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som inte jag uppfattar som direkt svenskt".

Henrik Kunni uppger till "Inte rasist, men…" att han inte skrivit inläggen och att han inte använder Facebook.

Ämnen i artikeln