Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag tar illa upp. Det tror jag att alla gör och känner man människor som blir utsatta för det hela så tar det mer än om man inte gör det. Men jag tar även illa upp om människor som jag inte känner utsätts för sådant här, sa Erik Hamrén på en presskonferens på måndagen.

Sverigedemokraternas andra namn till Eda-kommunfullmäktige, Henrik Kunni, har uppmärksammats för att han på sitt Facebook-konto skrivit hotfullt om fotbollsproffset Zlatan Ibrahimovic. "Snälla skjut f-nskapet", skrev han bland annat. Till Expo Idag har Svenska fotbollsförbundets och fotbollslandslagets kommunikationschef Niklas Bodell sagt att han känner sig "både äcklad och skrämd" av SD-politikerns kommentarer.

Under dagen höll Sveriges fotbollslandslag en presskonferens med anledning av EM-kvalmatchen mot Österrike nästa måndag. Där ställde Expo Idag frågan om Kunnis kommentarer, men även om hur Hamrén känner inför att Jimmie Åkesson frågat sig om Zlatan är "legosoldat" och partiideologen Mattias Karlsson som hävdat att Zlatans attityd inte "känns svensk".

– Det finns dårar överallt, även inom politiken, verkar det som. Jag vet inte om jag har så mycket mer synpunkter.

Erik Hamrén menar att samhället har mycket att lära sig från fotbollen när det gäller att bekämpa rasism, även om han menar att rasism också finns inom fotbollen och måste bekämpas även där.

– Om vi ska lyckas att bli bra som fotbollslag måste vi ha respekt för varandra. Vi måste kunna acceptera varandras olikheter och även kunna utnyttja varandras olikheter. Där tycker jag att samhället kan lära sig en hel del från idrotten.

Henrik Kunni har under dagen uppgett att en vän till honom varit inne på hans Facebook-konto och skrivit de hotfulla kommentarerna riktade mot Zlatan, men att han till nyligen låtit de stå kvar.

– Någon har loggat in på Aftonbladet på min dator och skrivit en kommentar, han trodde att han var inne på sitt konto. Jag tar det med den personen, som inte behöver nämnas vid namn. Jag tog bort kommentaren, jag trodde inte att det var en så stor deal för ett år sen, så jag brydde mig inte om det. Men nu har jag förstått att det är det, säger Kunni till Expressen.

P4 Värmland rapporterar att Henrik Kunni avsagt sig sin kandidatur i kommunvalet, med anledning av uppmärksamheten.