antisemitism polen

En galge med en hängd Davidsstjärna klottrad på elskåp i Lublin, Polen, fotograferad i november 2012. (Foto: Jonathan Leman/Expo)

Utbredd antisemitism i Polen

Publicerad 2014-01-20

I en polsk undersökning ställde sig mer än hälften av deltagarna bakom antisemitiska myter om en judisk världskonspiration. Antisemitiska föreställningar har legat på en konstant hög nivå i Polen de senaste åren.

En nationell undersökning har genomförts på Warszawas universitet av Centrum för forskning om fördomar. Den visar att 63 procent tror på antisemitiska myter om att judar kontrollerar media och världsbanken. 90 procent av dessa har aldrig träffat en jude, rapporterar The Jewish Daily Forward.

Antisemitismen i Polen är utbredd. Och tron om en världslig judisk konspiration har inte ändrats nämnvärt de senaste åren. År 2009 trodde 65 procent på myten.

Innan Förintelsen bodde det 3.2 miljoner judar i Polen, idag bor det 10 000. Zusanna Radzik som undervisar på skolan för dialog i Polen, ett program vars syfte är att upprätthålla kunskapen om den judiske närvaron i Polen, menar att det mest anmärkningsvärda med Centrum för forskning om fördomars undersökning är att den traditionella formen av antisemitism tycks ha ökat. Det menar hon inte beror på att antisemitism inte tidigare existerat, utan för att många polacker numer känner sig bekväma med att uttrycka den.

Men trots antisemitismen som är djuprotat i det polska samhället, så finns det dem som jobbar för en förändring.

I september 2014 ska Museet för polska judars historia öppnas. Museets syfte är att belysa det judarna bidragit till det polska samhället. Det ska även vara i utbildningssyfte, så att polska studenter uppmärksammas på den judiska minoriteten i Polen, samt det som fanns innan Förintelsen.

Det har även öppnats ett judiskt center, vilket är ännu ett steg åt rätt riktning.

I Sverige gjordes en attityd undersökning år 2009 i uppdrag av Forum för levande historia, som visade att bland de 4700 elever som deltog så var det 18 procent som antingen helt, eller delvis höll med om påståendet att "judar har för stort inflytande i världen".
Bilan Osman

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro