Antimuslimska attacker efter terrorn i Paris

Publicerad 2015-11-23

Efter terrordådet i Paris har situationen förvärrats för muslimer i flera länder. Muslimer blivit knivhuggna i så kallade "hämndattacker" och i Storbritannien rapporteras om att antalet islamofobiska hatbrott ökat med 300 procent på en vecka.

I Marseille misshandlades en muslimsk kvinna och skars med en papperskniv när hon lämnade en tunnelbanestation förra veckan. Gärningsmannen ska ha kommenterat hennes klädsel i samband med attacken. Samtidigt rapporteras det om moskéer i landet som utsatts för olika former av skadegörelser. I Pontarlier i östra Frankrike har rasistisk propaganda skrivits på väggarna och ett grishuvud placerats vid en moské. I Créteil nära Paris har någon målat ett rött kors med blod på en moské. I Oloron-Sainte-Marie har högerextremister från organisationen Legion des volontaires française klottrat rasistisk propaganda på moskén och ett halalslakteri.

Dessutom har antimuslimska hatbrott i Storbritannien ökat med 300 procent veckan efter terrordådet i Paris. Det handlar om 115 attacker varav de flesta mot flickor och kvinnor mellan 14 och 45 år som genom sin klädsel kunnat identifieras som muslimer. The Independent skriver att gärningsmännen ofta är män mellan 15 och 35 år. Hatbrotten begås oftast av på offentliga platser. Flera utsatta vittnar om att omgivningen inte reagerat när de utsatts. Siffrorna är framtagna i en rapport av organisationen Tell Mama, som registrerar hatbrott som anmäls via deras hjälplinje. Organisationen konstaterar dessutom att det sannolikt finns ett stort mörkertal.

Även i Skottland rapporteras om hatbrott efter terrordådet i Paris, bland annat misstänks en moskébrand ha varit anlagd.

Också i Canada och USA kommer rapporter in om en våg av moskéattacker och angrepp på muslimer efter terrorattentatet i Paris.
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro