Antimuslimska attacker efter terrorn i Paris

Publicerad 2015-11-23

Efter terrordådet i Paris har situationen förvärrats för muslimer i flera länder. Muslimer blivit knivhuggna i så kallade "hämndattacker" och i Storbritannien rapporteras om att antalet islamofobiska hatbrott ökat med 300 procent på en vecka.

I Marseille misshandlades en muslimsk kvinna och skars med en papperskniv när hon lämnade en tunnelbanestation förra veckan. Gärningsmannen ska ha kommenterat hennes klädsel i samband med attacken. Samtidigt rapporteras det om moskéer i landet som utsatts för olika former av skadegörelser. I Pontarlier i östra Frankrike har rasistisk propaganda skrivits på väggarna och ett grishuvud placerats vid en moské. I Créteil nära Paris har någon målat ett rött kors med blod på en moské. I Oloron-Sainte-Marie har högerextremister från organisationen Legion des volontaires française klottrat rasistisk propaganda på moskén och ett halalslakteri.

Dessutom har antimuslimska hatbrott i Storbritannien ökat med 300 procent veckan efter terrordådet i Paris. Det handlar om 115 attacker varav de flesta mot flickor och kvinnor mellan 14 och 45 år som genom sin klädsel kunnat identifieras som muslimer. The Independent skriver att gärningsmännen ofta är män mellan 15 och 35 år. Hatbrotten begås oftast av på offentliga platser. Flera utsatta vittnar om att omgivningen inte reagerat när de utsatts. Siffrorna är framtagna i en rapport av organisationen Tell Mama, som registrerar hatbrott som anmäls via deras hjälplinje. Organisationen konstaterar dessutom att det sannolikt finns ett stort mörkertal.

Även i Skottland rapporteras om hatbrott efter terrordådet i Paris, bland annat misstänks en moskébrand ha varit anlagd.

Också i Canada och USA kommer rapporter in om en våg av moskéattacker och angrepp på muslimer efter terrorattentatet i Paris.
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA