pegida

Dan Park och Henrik Rönnquist från antimuslimska Pegida på Lilla Torget i Linköping. FOTO: EXPO

Endast fyra demonstrerade med Pegida i Linköping

Publicerad 2015-03-02

Den antimuslimska gruppen Pegida demonstrerade i Linköping på måndagen. Uppskattningsvis dök 300 motdemonstranter upp - och fyra Pegida-anhängare. Samtidigt manifesterade Tillsammansgruppen Ett Linköping för alla på ett annat torg, för trygghet och gemenskap.

Under måndagskvällen, på Lilla Torget i Linköping, gjorde den antimuslimska gruppen Pegida ett andra försök att samla supportrar. Dock blev även denna demonstration ett fiasko - endast fyra Pegida-anhängare dök upp. För drygt en månad sedan anordnande den antimuslimska gruppen sin första demonstration i Sverige. Demonstrationen var i Malmö och lockade åtta anhängare och uppemot 5000 motdemonstranter.

Pegida Östergötland har kantats av problem. Båda initiativtagarna hoppade i sista sekund av, på grund av motståndet. Istället tog grundaren av Pegida Sverige, galleristen Henrik Rönnquist, över. Tillsammans med den hetsdömde konstnären Dan Park stod han för kvällens tal. Demonstrationen avslutades med att polisen eskorterade iväg dem.

Tillsammansgruppen Ett Linköping för alla, höll samtidigt på ett annat torg en manifestation för trygghet och gemenskap.

– Vi manifesterade för att vi vill se ett Linköping där alla kan känna sig trygga, och hat kan aldrig vara lösningen, säger Ayaan Goobe, aktiv i Ett Linköping för alla, och en av talarna för Tillsammansgruppens manifestation.

Pegida-röreslen startade i Tyskland. Vid måndagsdemonstrationer i Dresden samlades under en tid stora skaror av anhängare. Rörelsen har dock på grund av interna konflikter och stora motdemonstrationer kraftigt förlorat i styrka under senare tid. Även i andra länder finns avknoppningar till rörelsen.
Bilan Osman

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro