Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Henrik Rönnquist, galleristen som dömts för hets mot folkgrupp efter att ha ställt ut Dan Parks rasistiska nidbilder i Malmö är frontperson för Pegida i Sverige. Den 9 februari planerar Pegida sin första manifestation i Malmö. Expo har tittat på framträdande personer i Pegida-Sverige. Granskningen visar ett flöde av ohämmad rasism bland flera av företrädarna.

Henrik Rönnquist, ställde förra året ut Dan Parks verk, flera av dem har Dan Park tidigare dömts för eftersom de utgör hets mot folkgrupp. Han dömdes i augusti 2014 tillsammans med Dan Park av Malmö tingsrätt hets mot folk grupp. Rönnquist har i andra sammanhang förklarat hur han ser på svenska muslimer. I en rasistisk podcast hävdade han bland annat att "muslimer inte kan leva sida vid sida med svenskar".

I januari delade Rönnquist på Facebook en länk till nazistiska Svenska motståndsrörelsens försäljning av en t-shirt med texten "Je suis Dan Park".

Pegida-Sverige har meddelat att Dan Park ska tala vid demonstrationen i Malmö. Han har dömts för hets mot folkgrupp i fyra fall. Det handlar om afrofobiska bilder och texter som han spridit på olika sätt. Senast 2014 ställde han ut flera verk på Rönnquists galleri. Park har skapat verk med budskap som "Min negerslav är bortsprungen" och "zigenarbrott är något gott". I anslutning till en kippavandring i Malmö 2012 målade han rutor på gatan med texten "heilrutor".

De som försvarar Dan Park menar att hans "konst" är en utmaning av yttrandefriheten. Dan Park har även på sociala medier gett uttryck för rasistiska åsikter. Där han även hyllat terroristen Anders Behring Breiviks dåd, samtidigt som han önskade livet ur en vänsterpolitiker.

"Enda misstaget Breivik gjorde på Utöa (Sic) var han missade knäppa ali esbati", twittrade Dan Park i april 2013.

På sociala medier flödar även Dan Parks rasism.

"Afronegrererna tjatar om slaveriet för 200 år sedan när djuren fortfarande är slavar", skrev Dan Park på Facebook i december 2011 och länkade till nazistsajten Realisten.

Ett annat exempel på afrofobi som Dan Park gett uttryck för på Twitter är från 2012:

"En apa med iphone måste ju betyda en en neger som nyligen rånat en Svensk".

Om Romer skrev Dan Park 2013 på twitter:

"Nu ska vi inte kränka djuret svin&gris genom att jämföra dem med zigenare".

Park har flera gånger deltagit i nazistiska manifestationer. I december 2011 var han, enligt egen utsago, på nazistmanifestationen Stoppa svenskfientligheten i Stockholm.

2013 demonstrerade han med Svenskarnas parti i Stockholm.

Året innan deklarerade Park på Twitter hur han ser på Förintelsen.

"Ja Förintelsen är en Judisk lögn", skrev han och lade upp en bild på en gul davidsstjärna med texten "Don´t believe the hype".

En annan som ska tala vid manifestationen är Vivi-Anne Lovén Unneryd. Hon är medlem i den antimuslimska organisationen Swedish Defence Leagues slutna facebookgrupp. Där var även Dan Park är medlem.

I Pegidas ledning sitter Annica Herloff. Hon administrerar bland annat Pegida-Sveriges facebookkonto.

– Jag samordnar demonstrationen, säger hon till Expo Idag.

På hennes privata Facebookkonoto delar hon nazistsajters uppdateringar. I ett fall gäller det Svenskarnas partis numera nedlagda nyhetsajt Realisten som uppmärksammar att Svenskarnas parti samlat in 100 000 kronor till sin valfond. Herloff säger att hon inte minns att hon delat Realisten länken.

– Svenskarnas parti skulle jag aldrig rösta på. Men jag delar många av deras åsikter, säger hon till Expo idag.

På Facebook lägger hon även ut vulgära islamofobiska propagandabilder som anspelar på att muslimer är benägna att begå våldtäkter och incest. Annica Herloff, säger till Expo Idag att hon "vidarebefordrat bilderna från en vän" trots att hon inte står bakom dem.

Men hatat mot minoriteter stannar för Herloffs del inte vid muslimer. Hon har även uttryckt sig grovt afrofobiskt. Hon lade i februari ut ett videoklipp på vad som ser ut att vara gerillasoldater och en apa som leker med ett maskingevär. Hon kommenterar klippet:

"Apa som apa" och "bara det att den ensamma apan var smartare än dom i flocken".

Annica Herloff menar att kommentaren var ett skämt.

– Jag har inget emot dem, säger hon.

På hennes facebook skriver även en användare i december förra året att somalier är ett "skitfolk". Kommentaren gillas av Herloff, en gillning hon idag inte tar avstånd från.

– Somalierna är islamister och muslimer, men jag pratar med min kollega nu i Pegida och han säger att jag ska säga att ni får komma till Malmö på måndag och prata. Ni är välkomna dit, hej då.

Pegida i Sverige har flera gånger lyfts fram av Sverigedemokraternas tidning Samtiden. Bland annat lät tidningen Henrik Rönnquist lansera Pegida i Sverige i anslutning till en artikel med rubriken "Pegida-protesterna är berättigade" om rörelsen i Tyskland.

Ämnen i artikeln