Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I flera delar av Tyskland har det under de senaste månaderna hållits stora antimuslimska demonstrationer varje måndag. I Dresden har tiotusentals slutit upp i demonstrationerna som arrangeras av Pegida (Patriotiska européer mot islamiseringen av väst). Rörelsen har inspirerat högerextremister runt om i Europa. I Oslo anordnades förra veckan en Pegida-demonstration som samlade knappt 200 personer. Bland deltagarna fanns kända norska högerextremister med bakgrund i vit makt-rörelsen och antimuslimska Norwegian Defence League.

I Sverige skapades Pegida Sverige den 23 december. I skrivande stund "gillar" närmare 8000 personer sidan på Facebook. Bakom den står Henrik Rönnquist som uppger att han tagit initiativet till att starta Pegida Scandinavia med en vän.

Henrik Rönnquist är talesperson för Pegida Sverige och den enda kända företrädaren. Han har tidigare uppmärksammats för att ha ställt ut Lars Vilks rondellhundar i sitt galleri. Förra året ställde han även ut Dan Parks verk, flera av dem har Dan Park tidigare dömts för eftersom de utgör hets mot folkgrupp. Rönnquist dömdes i augusti 2014 tillsammans med Dan Park av Malmö tingsrätt som konstaterade att åtta av bilderna på utställningen hetsade mot romer och svarta. I domen mot Rönnquist framgår det dessutom att den antimuslimska tidningen Dispatch International varit inblandad i utställningen av Dan Parks verk. En tidning Rönnquist även skrivit en insändare till.

I medieuttalanden har Rönnquist länge hävdat att han kämpar för "yttrandefrihet, religionsfrihet och demokrati". Efter att han stängt ned sitt galleri sa han i november 2014: "jag kommer att fortsätta kämpa för den konstnärliga friheten och yttrandefriheten.". I augusti lanserade han fonden "Foundation for freedom of art and speech" för att hjälpa utsatta konstnärer.

Parallellt med den linje Rönnquist hållt i etablerad press har han varit en återkommande gäst på högerextrema sajter. Han har ställt upp i podcasten Radio Länsman. Rönnquist har också flera gånger medverkat på konspirationssajten Red Ice Creations. Sajten präglas av antisemitism där Förintelsen förnekas och en öppen rasism där "den vita rasen" påstås vara utsatt för folkmord. I podcasten Red Ice Radio (3 juni 2014) hävdade Rönnquist, i sällskap av Dan Park som också medverkade, att det är "totalt naivt" att tro att "vi svenska kristna människor kan leva sida vid sida med muslimer".

Det säger Rönnquist trots att det i den svenska Pegidasidans punktprogram står att "alla människor oavsett nationalitet eller religion är välkomna" och trots att Pegida säger sig vara emot islamistisk extremism och Rönnquist bedyrat att han värnar om religionsfriheten.

I ett annat avsnitt i Red Ice Radio 1 aug. 2014 lanserade Rönnquist sin ide att skapa en fond för att "stödja utsatta konstnärer". När Rönnquist några veckor senare presenterade fonden "Henrik Rönnquist Foundation for Freedom of Art and Speech" tackade han Red Ice Radio på Facebook.

"Red Ice som genom sitt radioprogram fick mig att starta denna fond", skrev han 20 augusti och länkade till radioprogrammet.

Till Expo Idag säger Rönnquist att han inte minns att han sagt att "muslimer inte kan leva sida vid sida med svenskar", vidare hävdar han att han inte känner till podcasten Red Ice Radio, som han fällde uttalandena i. Expo Idag påminner Rönnquist om att han själv tackade Red Ice Radio i samband med att han lanserade sin fond.

– Det kan jag inte minnas. Det var så länge sedan att jag kan inte erinra mig detta just nu. Jag har inte sovit mycket i natt. Det viktiga är att Pegida är en folkrörelse som inte är rasistisk. Vi vill inte slänga ut människor utan vi vill bevara våra traditioner, våra värdegrunder och svenska vanliga samhället. säger Rönnquist till Expo Idag.

I olika intervjuer har Rönnquist gått närmare in på vilket hot som han anser att "islamiseringen" utgör. Bland annat ska den "hota julen".

– Vi hoppas ju att vi får fira jul i framtiden också, men det börjar ju se ganska oroligt ut, det är därför Pegida finns, sa Rönnquist till Sveriges radio den 12 januari i en intervju om Pegida.

På Pegida Sveriges Facebooksajt lägger organisationen ut bilder och texter som kollektivt skuldbelägger muslimer för terror, bland annat en bild på tomma gator och med texten "Moderata muslimer protesterar mot mordet i islams namn i Paris".

Pegida Sverige skriver i sitt punktpogram att gruppen motsätter sig "kvinnofientliga och våldsamma politiska ideologier". Rönnquist har i Red Ice Radio i samma anda pekat ut islam som en kvinnofientlig religion och har beklagat att svenska feminister inte tagit avstånd från islam.

— De borde vara mot islam men de är för, hävdade han.

Henrik Rönnquist har gjort sig skyldig till kvinnomisshandel. 2010 dömdes han för att slagit en kvinna två gånger i ansiktet med öppen hand.

"Det kan hållas för säkert att slagen orsakat smärta. Gärningen ska bedömas som ringa misshandel.", skriver Malmö tingsrätt i domen.

Initiativet att försöka få Pegida till Sverige uppmärksammades tidigt av nyhetssajten Samtiden, som ägs av Sverigedemokraterna. På sajten publicerades en artikel med rubriken. "Pegida-protesterna är berättigade" om situationen i Tyskland. Samma dag publicerade Samtiden en intervju med Rönnquist där han förklarade att Pegida kommit till Sverige.