Hyllar Hitler - vill starta flyktingboenden

Publicerad 2015-10-16

Han har deltagit i nazistdemonstrationer och hyllar Hitler på Facebook. Nu vill den 49-årige mannen från Norrland starta tre flyktingboenden i sin hemkommun.

För några veckor sedan vädjade Migrationsverket till Sveriges kommuner om akut hjälp för att hitta platser åt de tusentals flyktingar som nu kommer till Sverige. En av dem som nappade var en 49-årig man från en kommun i Norrland. Han har lämnat in en intresseanmälan om tre flyktingboenden till Migrationsverket. Expo kan tillsammans med frilansande ledarskribenten Petter Bergner på Mittmedia visa att mannen bakom ansökan är aktiv nazist. Han har deltagit på flera av nazistiska Svenskarnas partis demonstrationer. På sin Facebook hyllar han Hitler genom att skriva 88 (förkortning för Heil Hitler) i en Facebookuppdatering. I andra Facebookuppdateringar kallar han Förintelsen för "judarnas stora lögn" och sympatiserar med nazistiska Svenska Motståndsrörelsen.

"Strider mot min politiska ideologi"
49-åringen förfogar över flera fastigheter i sin hemkommun och har tidigare sagt nej till kommunen när de velat hyra lägenheter till flyktingar i en av hans fastigheter.
- Först kontaktade kommunen mig, och då sa jag blankt nej, för det strider mot min politiska ideologi, säger 49-åringen.

Men efter Migrationsverkets vädjan om hjälp och kommunernas nya försök att hitta boenden har mannen ändrat sig.
- Jag har pratat med personer som har samma åsikt som jag och som har asylboenden och de menar att om man är affärsman, så är det ju så att om inte jag gör det här, så göra någon annan det.

Gör du det för pengarna?
- Det är inte bara pengarna, även om det finns en sån vinkel. Jag sköter verksamheten och kåkarna och när kommunen och Migrationsverket gick ut till näringsidkare insåg jag att vi har ett stort kontor som nästan står tomt. Ska vi stå och värma upp det helt i onödan?

Det är uppenbart att det går att få rejäla överskott i den här typen av verksamheter. Om det inte hade varit möjligt att göra det, hade du gjort samma sak då?
- Nej, så medmänsklig är jag inte.

Samtidigt menar mannen att han kommer att få svårt att försvara sin intresseanmälan till Migrationsverket för en del av sina vänner.
- Jag kommer att få fiender. Men det går inte att vara så där tjurig som jag brukar vara. Om inte jag gör det här så gör någon annan det. Jag måste försöka rädda verksamheten och skapa arbetstillfällen.

Mannen har ännu inte fått svar från Migrationsverket på sin intresseanmälan.

Daniel Poohl, Jonathan Leman 


Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro